DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Kavunun faydaları nelerdir?

Kavunun faydaları nelerdir ?

Güçlü bir potasyum kaynağı olan kavunlar özellikle yaz aylarında popülerdir. Bu sulu meyvenin faydaları hakkında daha fazlasını okuyun.

Kavunun faydaları nelerdir?
Şeker hastaları için diyet kısıtlamaları önemlidir
Kavun seçiminde referans olması için!
Kavun neye iyi gelir?

Karpuzla birlikte popüler bir yaz meyvesi olan kavun, yüksek potasyum içeriğiyle bilinir. Kavunun içindeki vitaminler de insanların bu zengin sulu meyveyi sevmesinin nedenlerinden biri olabilir. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan kavun, özellikle yaz aylarında sağlık açısından pek çok fayda sağlıyor. Karpuzla aynı aileye aittir ve dünyada kavun (çörek veya cep kavunu), bal, gale, hami ve charente gibi birçok kavun türü vardır.

Türkiye’de Hasanbey, Kırkağaç (Altınbaş), Yuva, Van, Topatan, Mollaköy, Honeyli, Casaba ve Gallia türleri yaygındır. Kabakgiller familyasından bir meyvedir ve çeşidine göre bazı farklılıklar vardır. Örneğin; bir kase kavun 53 kaloriye sahiptir ve mükemmel bir folik asit ve potasyum kaynağıdır, günlük A vitamini ihtiyacınızın %106’sını ve günlük C vitamini ihtiyacınızın %95’ini sağlar. Aynı miktarda kavun 60 kaloriye sahiptir ve günlük C vitamini ihtiyacınızın %51’ini ve günlük potasyum ihtiyacınızın %11’ini sağlar.

Ayrıca diyet lifi, B6 vitamini ve folik asit içerir. Honeydew kavun, adının aksine çok fazla şeker içermez. Bir fincan yaklaşık 15 gram karbonhidrat içerir. Kavunun faydaları şu şekilde açıklanabilir.

Kavunun faydaları nelerdir ?

Nem kaybını önlemeye yardımcı olur

Bir bardak kavun yaklaşık 155 gram su içerir. Bu su kavunun ağırlığının yaklaşık %90’ını oluşturur. Tükettiğiniz suyun yanı sıra yediğiniz meyve ve sebzelerde bulunan su da vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında ter yoluyla kaybedilen suyu tekrar yerine koymak için kavun tavsiye edilir. Aynı zamanda sağlıklı bir antrenman sonrası atıştırmalıktır.

Kalp sağlığını destekler

Düşük sodyum ve yüksek potasyum kan basıncını dengeleyebilir. Potasyum kan damarlarını gevşetmeye ve kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. B vitaminleri ve folik asit kaynağı olan kavun, vücutta iltihaplanmanın göstergesi olan homosistein düzeylerini düşürmede rol oynayabilir.Yeterli folik asit alımı felç riskinin azalmasına da yardımcı olabilir. Ancak yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarının tıbbi gözetim altında kavun tüketmeleri önerilir.

Cildinizi onarabilir

Ayrıca kavun yemenin faydalarını da hissedebilirsiniz. C vitamini içeriği kavunda cilt dokusunun onarımı için gerekli olan kolajen oluşumunu destekler.Kolajen ayrıca cildin güneşin zararlı UV ışınlarından korunmasına yardımcı olur.Sadece meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini, günlük C vitamini ihtiyacınızı ciddi anlamda karşılar. C vitamini aynı zamanda sağlık için çok önemli olan güçlü bir antioksidandır.

Canlı saç…

A vitamini saç sağlığında önemli bir rol oynar. A vitamini, saçı sağlıklı tutan sebumu üretmek için yağ bezlerini uyarır. Daha parlak, daha parlak saçlar için diyetinize kavun ekleyebilirsiniz.

gözlerini koru
Yaşlanma ve güneşe maruz kalma katarakta ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna yol açabilir. Zamanla ciddi görme problemlerine yol açan bu hastalıklara karşı kavun içerisinde beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar bulundurur.Çevreye verilen zararın etkisini azaltır.

Bağırsaklara iyi gelir

Kavun bizde neye  yarar?” sorusunun bir yanıtı bağırsaktır. Kavun, lif içeriği sayesinde bağırsaklarda ki hareketlerinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Yüksek su içeriği de lif içeriği gibi bağırsaklar için aşırı iyidir. Kabızlıktan şikayet edenler için de  çok faydalıdır. C vitamini içeriği doğal olarak kavunun bağışıklık sistemine faydasını artırır.

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini ve ayrıca bağırsak sağlığına faydalı fitokimyasallar (A vitamini ve beta-karoten) içerir.Ben buradayım. Güçlü bağırsak sağlığı, güçlü bir bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkilidir. Bağırsak dostu bakteriler de vücudunuzu sağlıklı tutar. C vitamini, vücudu virüsler ve bakteriler gibi çeşitli tehditlerden korumada önemli olan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır.

Kemikleri güçlendirebilir

Kalsiyum, dişler dahil olmak üzere kemikler için önemli bir mineraldir. Kavun kalsiyum açısından zengin bir meyvedir. Bu iltihap önleyici meyve, artrit gibi iltihaplı durumlarla veya osteoporoz gibi hastalıklarla savaşmak için kemikleri güçlendirir.

Ciğerleri tazeler

Düzenli A vitamini alımı vücudu yeniler. A vitamini, sigara ve zararlı maddeler gibi nedenlerle zamanla vücutta azalır. Bu da akciğerleri zayıflatan bir faktördür. Akciğerlerinizi genç tutmak daha iyi nefes almanıza yardımcı olacaktır. Kavunun içindeki A vitamini, özellikle nefes darlığı çekenler için faydalı bir besin olabilir.

Kavun sakinleştirir

Yine kavunun içindeki potasyum içeriği vücudu sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Kavunun stresi azaltan veya konsantrasyonu artıran bir besin olduğu söylenir. Potasyum, kalp atışını normalleştirerek beyne oksijen akışını teşvik eder. Ayrıca bu, sakin kalmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

 Kavunun faydaları nelerdir ?Şeker hastaları için diyet kısıtlamaları önemlidir

Glisemik indeksi yüksek olan kavunlarda şeker oranı da yüksek olduğu için şeker hastalarının kavun yerken dikkatli olması gerekir. O yüzden o kısma dikkat edin. Kavunun kendisi genellikle alerjiye eğilimli bir meyve değildir. Çapraz bulaşma, polen vb. daha basit alerjilere neden olabilir.Ancak şeker hastaları kavun yeme konusunda her zaman doktorlarına danışmalıdır.

Kavun seçmek için ne yapılmalıdır!

Mükemmel kavunu seçmek istiyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. İlk olarak, lekesiz sağlam bir kavun seçin. Tüm kavunlar aslında boyutlarına göre ağırdır, bu yüzden öyle olmalıdır. Yani sonuç, hoş kokulu ve sulu bir kavundur. Örneğin bu tür tatlı kavun olan, olgunlaştığında sararır. Daha fazla sarı, tadı daha iyi. Kavunu aldıktan sonra yerseniz suyla yıkayın ve kesin. Hava geçirmez bir kapta buzdolabında 4 güne kadar saklayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.