Alternatif Tıp deyince çoğu olumsuz düşünce ve faydasız bir bilgi gibi düşünebilir. Ya da alternatif Tıp çaresizlik sonucu son çare olarak görülmektedir çoğu kişide.Alternatif tıp; Tedavi yaptığı ileri sürülen; ancak bu etkileri bilimsel metotlarla kanıtlanamayan geleneksel veya güncel tıbbi uygulamalara verilen isimdir.Aslında çoğu profesör tıpta ve hastaları iyileştirme de Alternatif Tıp kullanır. Mesela hepimizin tanıdığı Profesör Doktor Ahmet Maranki , Profesör Doktor Ender Saraçoğlu …
Birçok kişinin bitkisel çözümlere ve şifalı bilgilere başvurduğu kişilerdir.Geçmişte, teknoloji ve sağlık alanı bu kadar gelişmeden önce insanlar doğadan sağlığa birçok çözümü doğal yollarla aradılar. Baş ağrıları için doğal şurupları, mide ve diğer ağrılar için şifalı otları ve bitkileri kullanıp sonraki nesillere aktardılar.
Aslında Lokman Hekim geçmişin, sağlığın ve şifanın ustası sayılır.
alternatif tıp, iyileştirdiği söyleniyor; Bununla birlikte, etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamış geleneksel veya güncel tıbbi uygulamaların bir tanımıdır.
Alternatif tıp nedir?
Alternatif tıp, yüzyıllardır var olan yöntemleri içerir. Ancak günümüzde ana akım tıp ile birlikte çalışmak ve alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Peki alternatif tıpta kullanılan temel yöntemler nelerdir?
Akupunktur, eski uygarlıklardan günümüze kadar gelen alternatif ilaçlardan biridir. 1972 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tamamlayıcı tedavi olarak onaylanmıştır. Öte yandan, 1991 yılından bu yana bu yöntem Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır.
Akupunktur, bir kişinin vücudunun belirli bölgelerine yerleştirilen çok ince iğnelerin kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Akupunktur genellikle ağrı kesici ve kilo kontrolü için tercih edilir ve vücuttaki enerji dengesinin korunmasına da yardımcı olur.
Ozon tedavisi , birçok rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılan yardımcı bir yöntemdir. Temel olarak insan dolaşım sisteminde ozon ve oksijen karışımının uygulanmasına dayanır. Ozon tedavisi özellikle kalp damar ve romatizmal hastalıklarda destekleyici tedavi olarak tercih edilmektedir.
Mezoterapi ilk olarak 1952 yılında Michel Pister tarafından kozmetik amaçlı kullanılmıştır. Mezoterapi, cilt gençleştirme, topikal zayıflama ve selülit tedavisinde yaygın olarak kullanılan alternatif bir tıp yöntemidir.
Mezoterapi uygulamalarında A vitamini, C vitamini, alabalık DNA’sı, iyonlar, amino asitler, hyaluronik asit gibi maddeler yer alır. Bu maddeler cildin kollajen yapısını uyararak ortaya çıkar. Bu, tedavinin uygulandığı bölgeye kan akışını artıracaktır. Estetik amaçların yanı sıra kronik ağrıların tedavisinde de kullanılabilir.
Kayropraktik temelde fizik tedavidir. Bu manuel işlem, kas-iskelet sisteminizi iyileştirmenin alternatif bir yoludur. Özellikle omurilik ve kemik rahatsızlıklarının giderilmesinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Hidroterapinin bir şekli olan balneoterapi, tedavi için sıcak su kullanımına dayanır. Isı tedavisi ve kaplıca tedavisinin ön saflarında yer alan balneoterapi, özellikle cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan yardımcı bir yöntemdir.
Balneoterapi yöntemleri harici ve dahili yöntemler olarak ikiye ayrılır. Dış tedaviler, kaplıcalarda ve banyolarda bulunan minerallerin kullanıldığı topikal tedavilerdir. Harici uygulama ise vücudun içine müdahaleyi içerir. Bunlar içme, soluma ve durulama gibi topikal uygulamalardır.
Homeopati, aynı şekilde iyileştirme ilkesini izleyerek vücudun kendi kendini iyileştirmesine dayanır. Homeopati, ona neden olan her şeyi iyileştirme mantığıyla çalışır.
Bu nedenle Homeopati, insanlarda bulunan patojenik maddelerin çok küçük miktarlarda homeopatik ilaçlar yardımıyla uygulanmasından oluşan bir tedavi yöntemidir. Homeopatik ilaçlar bitkisel ilaçlar olarak kabul edilse de aslında bitkiler, hayvanlar ve mineraller dahil olmak üzere doğada bulunan birçok etken maddenin karışımlarından oluşurlar.
Fitoterapi, neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan alternatif ilaçlardan biridir. Bu yöntem bitkisel uygulamaya dayanmaktadır. Amaç, ilgili alanlara Çin bitkisel ilaçlarını uygulayarak ilgili alanları iyileştirmektir.
Manyetoterapinin tarihte ilk kez Çinliler tarafından uygulandığı bilinmektedir. Çin dışında birçok toplumda kullanılan manyetoterapinin temel amacı ağrıyı gidermektir. Bu nedenle mıknatıslarla bir manyetik alan oluşturulmuş ve tedavinin bir parçası olarak kullanılmıştır.
Günümüzde manyetoterapi, özellikle ağrı durumlarında, hücre yenilenmesini teşvik ederek vücudun kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olan alternatif tıbbın çok faydalı yöntemlerinden biridir.