Su ve lif açısından zengin bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineraller açısından da oldukça faydalı bir meyvedir. Ancak çok fazla şeker içerdiğinden iki dilimden fazla yememek önemlidir.
Yaz geldiğinde, tüm kış boyunca özleyeceğimiz pek çok sebze ve meyve sofralarda olur. Bunlardan biri ve en lezzetlisi karpuzdur. Yaz sıcağında soğuk karpuz yemek sizi serinletir ve sağlık açısından birçok faydası vardır.
Karpuz %92 sudur ve kanserden cilt gençleştirmeye, saç bakımından kilo vermeye kadar pek çok fayda sunar, nem, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Ayrıca çekirdek de kullanışlıdır! Ancak şeker oranı çok yüksek bir meyve olduğu için çok fazla yememeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca A, B1, B5, B6, C vitaminleri ve potasyum açısından zengin olan bu meyve yağ, kolesterol ve sodyum içermez.
İki dilim karpuz (280 gram) 80 kaloriye sahiptir. 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir ve 1 gr lif içerir. Potasyum içeriği yüksek olduğundan böbrek hastaları karpuz yemeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Karpuz sulu bir meyve olduğu için idrar söktürücüdür ve sık idrara çıkmayı gerektirir. Bu nedenle yaz aylarında şişkinlik çekenler için ilaç gibi bir besindir. Karpuz, içerdiği lif ve su sayesinde kabızlığı önler, sağlıklı sindirim düzenliliğini destekler. %92 oranında su içeren karpuz, kendinizi tok hissetmenizi sağlarken vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, yüksek lif içeriği çok fazla kalori yakmadan tok hissetmenize yardımcı olur.
Karpuzdaki potasyum ve magnezyum miktarı tansiyonu düşürür. Potasyum bir “damar genişletici” olarak kabul edilir. Yani kan damarlarındaki ve atardamarlardaki gerilimi alır ve kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltır.
Karpuzdaki karotenoidler, arterlerin ve kan damarlarının duvarlarının sertleşmesini önleyerek kan basıncı, kan pıhtılaşması, felç, kalp krizi ve damar sertliği riskini azaltır.
Araştırmalar, diyetin kalp sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor. Karpuz, vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin içerir. Nitrik oksit kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saç ve cilt için harika bir besindir. Saçları nemlendiren sebum üretimi için gerekli olan nem ve A vitamini açısından zengin, cildin daha canlı ve güzel görünmesini sağlar. C vitamini ayrıca cildi sağlıklı, esnek ve güçlü tutan bir protein olan kollajen üretimine yardımcı olur. Sadece cilt hücrelerini oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda onları onarır.
Karpuz kırmızı renginden de anlaşılacağı gibi antioksidan açısından zengin bir meyvedir. İçerdiği likopen adlı antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine yüksek C vitamini içeriği vücutta kansere neden olan serbest radikallerin oluşumunu engeller. Bilimsel çalışmalar, karpuzun özellikle prostat kanserini önlediğini göstermiştir.
Bu meyvenin çekirdekleri ayrıca kan basıncını düşüren ve böbrek fonksiyonlarını düzenleyen cucurvocitrin adlı bir madde içerir. Güzel meyve karpuz tekli ve çoklu yağ asitleri bakımından yüksek olduğu için kandaki kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur. Günde bir avuç karpuz çekirdeği tüketmek yeterlidir. Çekirdeğine kadar çiğneseniz de direkt yutsanız da sorun yok. Çiğ tadını sevmiyorsanız fırında bile pişirseniz afiyetle yiyebilirsiniz. Ayrıca hücre zarlarının yapısının korunmasında ve sinir iletiminde rol oynayan yağ asitleri açısından zengindir.
Egzersizden hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketmek kas ağrılarını hafifletebilir, kasları güçlendirebilir ve egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırabilir. Hızlı kas yenilenmesi için egzersizden hemen sonra bir bardak karpuz suyu içebilirsiniz.
Karpuz su oranı çok yüksek bir meyve olduğu için idrar söktürücü etkisi vardır. Başka bir deyişle, sık idrara çıkma. Bu nedenle yaz aylarında şişlik şikayeti olanlar için önerilen bir malzemedir. Ancak yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek rahatsızlığı çeken kişiler bu yaz meyveyi yemeden önce doktorlarına danışmalıdır.Ayrıca insülin direnci, hipoglisemi ve şeker hastalığı olan kişiler de karpuz yemelidir.Bazen karpuzun miktarını kontrol edip değil, miktarını kontrol etmek gerekir. günde 2 porsiyonu (280g) aşmayın.