DOLAR
32,3157
EURO
35,1159
ALTIN
2.292,25
BIST
9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

DEPREM ve TSUNAMİ

02.08.2023
924
A+
A-

DEPREM ve TSUNAMİ

Deprem ve Tsunami nasıl oluşur ? Deprem ,plakalarının hareketinden kaynaklanan bir dizi titreşimden kaynaklanan doğal bir olaydır.

Dünyanın en kötü doğal afetlerinin çoğuna depremler neden olur, bu da mühendislik biliminin bu depremleri incelemeye ve analiz etmeye ve depreme dayanıklı binalar tasarlamak için standartlar ve sistemler bulmaya odaklanmasına neden olmuştur.

DEPREM ve TSUNAMİ
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Depremler nasıl olur?

Titreşim çok karmaşık bir fiziksel uzay olgusu olarak adlandırılır, yer kabuğunun rastgele hareketi, yerin içinden çok büyük miktarda enerjinin salınmasıyla oluşan güçlü şoklar, hareketler ve dalgalar şeklinde meydana gelir.

Depremlerin yoğunluğu, küçük hasarlara neden olan güçlü sarsıntılardan, Dünya yüzeyini parçalayan, sırtlara ve heyelanlara neden olan ve binaları, yolları, elektriği, su hatlarını ve daha fazlasını tahrip eden güçlü sarsıntılara kadar değişir.

Gevşek zeminlerde, özellikle yeni oluşan kumlu ve killi sedimanlarda titreşimin etkisi artar, bu sedimanların düşük elastisite modülleri ve rijitlikleri nedeniyle kuvvetli bir şekilde titreşmeleri ve yer çekiminin neden olduğu ivmenin etkisini azaltamamaları ile açıklanır. Depremler mahsulleri açığa çıkarır.

Genel olarak depremlerin nedenleri, insandan bağımsız doğal ve yer kabuğunun dengesini bozan insan faaliyetlerinden kaynaklanan doğal olmayan olmak üzere iki kategoriye ayrılır.Doğal depremler en güçlü ve yıkıcı olarak kabul edilir.

Tektonik depremler bu depremlerin bir parçasını oluşturur ve genel olarak tektonik depremler, yer kabuğunu oluşturan levhaların (segmentlerin) göreli hareketi sonucunda, örneğin kıtaların stres nedeniyle birbirinden ayrılıp birbirine yaklaşması sonucu meydana gelir. baskı yapmak. sorun. her birinde.

Hareketli plakaların sınırlarında kaya tabakalarında iç gerilmeler birikmeye başlar ve biriken gerilmeler kayanın dayanabileceği maksimum gerilmeyi aştığında kaya derzlerinde çatlaklar ve ani hareketler meydana gelir. Bu enerji, sismik dalgalar tarafından her yöne iletilir ve büyük miktarlarda depolanmış enerjinin salınmasına neden olur. Darbenin şiddeti, en önemlileri depremin büyüklüğü, odak derinliği, yüzeyin merkezine olan uzaklık, bölgenin jeolojisi ve bölgenin doğal toprağı olan birkaç faktöre bağlıdır. . , bina türleri vb.

Arazi, deprem riskinin azaltılması ve depreme dayanıklı inşaat için önemli olduğundan, deprem mühendisleri her bölge için arazi kullanım politikalarını ve deprem yoğunluğunu haritalamıştır.

Bu etkilerin çoğu, yer kabuğunun titreşimlerinin genliğine, ivmesine, yerdeki çatlak ve yarıklara, hareketine ve toprak kaymaları veya kumlu topraklarda dik kaymalar sırasında temel toprağının olası erimesine bağlıdır. yer.

Bu nedenle, jeolojik fayların sismik aktivitesinin büyüklüğü ne olursa olsun, her zaman bina yapılmaması tavsiye edilir, çünkü fayın her iki tarafında yer kabuğunun en ufak bir hareketi binalarda ve bileşenlerinde maddi hasara neden olacaktır. Jeolojik faylar üzerine inşa edilen yapılar, bazı özel durumlarda, her bir parçanın isteğe göre ayrılmasını sağlayan ayırıcılarla ayrılır.

Depremlerin Merkez üsleri veya yüzey merkez üsleri karada veya denizlerde ve okyanuslarda bulunabilir.

DEPREM ve TSUNAMİ

TSUNAMİ NEDİR ,NASIL OLUŞUR ?

Merkez üssü okyanusta veya okyanus tabanında olan depremler, Japonca‘da liman dalgası anlamına gelen “tsunami” adı verilen büyük su dalgaları üretir. Körfez çünkü depremlerle ilişkili titreşimler bu dalgaların oluşmasına neden olur.

Bu titreşimlerin hızı yer kabuğu levhalarının dikey kayması sonucu saatte 800 kilometreye ulaşabilir ve burada belirtmek gerekir ki levhaların yatay kaymasıyla oluşan depremler oluşumlara neden olmaz tsunami.

1946 Depremi, Pasifik Okyanusu‘nun dibinde dalgalara neden oldu, Bu, geçen yüzyılın en güçlü ve en yıkıcı dalgalarından biridir.

Ön sonuçlar, Endonezya‘daki Sumatra depreminin tsunamisinin etkisinin 1946’dakinden daha az güçlü olmadığını gösteriyor. Dalgaların etkileri Umman ve Somali kıyılarına ulaşarak Sumatra, Hindistan, Sri Lanka, Maldivler ve diğer yerlerde binlerce evi yerle bir etti. Bu depremi diğerlerinden ayıran, geniş etki alanıdır, çünkü bu dalgaların yayılması, şüphesiz birincil olarak depremin yoğunluğundan kaynaklanan, merkez üssünden binlerce kilometre uzaktaki alanları etkiledi. dokuz dereceye ulaştı. ölçek (Richter ölçeğinden bir derecelik bir fark, güçte on kat artış ve enerjide 32 kat artış anlamına gelir)

Sismolojik gözlemevleri arasındaki sismisite derecelerindeki farkın en önemli nedenlerinden biri, analiz edilen sismik dalgaların (boyuna, enine ve yüzey sismik dalgaları) türüdür. Gözlemevlerine dayanmaktadır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.