Kaza veya hayati tehlike durumunda, tıbbi malzeme aranmadan, kaza mahallinde bulunan araç ve gereçler kullanılarak gerçekleştirilen, hayat kurtaran ve duruma yardımcı olunan ilaçsız bir uygulamadır. Tıbbi yardım sağlık yetkilileri tarafından sağlanır.
Sağlık ekibi gelip teslim alana kadar, mevcut araç ve gereçler kullanılarak, tıbbi malzeme aranmaksızın, hastaya/yaralıya ilk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda ilaç verilmemelidir. Uygulamayı kimin yapacağını belirli eğitim sonunda alınan sertifikası olan işi bilen birinin yapması önemlidir.
İlk yardımın temel amacı nedir? Kritik işlevlerin sürdürülmesini sağlamak için,
Hastanın/yaralıların kötüleşmesini önlemek için,
İyileşmeyi hızlandırmak, ilk yardımın birincil amacıdır.
Olası çevreden geleceklerden koruma:
Suç mahallindeki potansiyel tehlikeleri belirleyerek güvenli bir ortam yaratın.Kazaya karışan araçlar mümkünse güvenli bir yere götürülmelidir.Suç mahalli açıkça işaretlenmelidir.
Meraklı kişiler olay mahallinden uzaklaştırılmalıdır. Kazaya karışan aracın kontağı kapatılmalıdır.
Sigara İçilmez/Sigara İçilmez. Gaz varlığında zehirlenmeyi önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır. Gaz tüpünün vanası kapatılmalı ve ortam havalandırılmalıdır. Kıvılcım çıkaran aydınlatma veya arama araçlarının kullanımına izin verilmemelidir. Hasta/yaralıyı hareket ettirmeyin.
Hasta/yaralı vital bulguları değerlendirilmelidir. Hepatit B, Hepatit C ve HIV/AIDS gibi hastalıklardan korunmak için kanama sırasında eldiven giyilmelidir.
112‘yi aradığınızda, tam olarak yerinizi ve adresinizi, sizi kimin aradığını, ne olduğunu, kaç kişinin hasta veya yaralı olduğunu, durumlarını ve ne tür bir yardım aldığınızı açıklamanız gerekir.
Yaralıların olay mahallinde müdahalesi; hızlı, ancak sakin ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Hastanın durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım sağlanmalıdır. İlk yardım bilinmediği sürece hasta/yaralı bir kişiye dokunmayın veya hareket ettirmeyin.
İLK YARDIM HAYAT KURTARIR