“Ayak kokusundan nasıl kurtulurum?” hepimizin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Ayak kokusu nasıl önlenir?
Günlük hayatımızda en sık karşılaştığımız sorunlardan biri ayak kokusudur. Özellikle yaz aylarında hava sıcaksa ve ayakkabılarınızla uzun süre içeride kalırsanız, belirtiler daha da kötüleşir. Peki ayak kokusu neden olur?
Kötü ayak kokusunun ana nedeni terin kendisi değil, onunla ilişkili bakterilerdir. Bakterilerin yanı sıra mantar enfestasyonları da güçlü ayak kokusuna neden olur. Kullanılan çeşitli ilaçlar, ergenlik veya hamilelik döneminde hormonal değişiklikler. Obezite, stres ve hipertiroidizm gibi metabolik hastalıklar da vücutta terlemenin artmasına neden olarak ayak kokusuna katkıda bulunabilir. Öte yandan genetik faktörler de ayak kokusunda rol oynar. Kış aylarında ayak kokusuna neden olan ayak kokusunun, ayakkabılarınızı gün boyu kapalı tutmanız nedeniyle oluşma olasılığı daha yüksektir.
“Ayaklarım neden kokar?” sorusunun en iyi cevabı ayakkabı kullanımıdır. Ayak kokusunu önlemek için aynı ayakkabıyı iki günden fazla giymekten kaçının. Giymeler arasında 24 saat şişirin. Bu, ayakkabınıza yapışmasını ve kokunun ayağınıza geçmesini engelleyecektir. Ayakkabı satın alırken, nefes alabilen veya nefes alabilen malzemelerden yapılmış ayakkabılar seçin. Ayak kokusunu önlemek için naylon veya sentetik ayakkabılar giymekten kaçının. Mümkünse hakiki deri gibi doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar seçin.
Sentetik elyaf ve naylon çoraplar da ayak kokusunun nedenlerinden biridir. Ayak kokusuyla mücadele etmek için sentetik veya naylon çoraplar yerine yumuşak, ter tutmayan pamuklu çorapları tercih edin. Günün sonunda çoraplarınızı değiştirmeyi unutmayın.
Ayaklarınıza ve ayakkabınızın içine antibakteriyel sprey veya koku giderici toz püskürtün. Akşam eve geldiğinizde önce aşağıdaki gibi iyi havalandırılan bir ortamda ayakkabılarınızı birkaç saat havalandırın: B. Balkonda. Şişirdikten sonra iç ve ön kısımlara püskürtün veya pudralayın. Bundan sonra ayakkabılar dolaba yerleştirilebilir. Ayaklarınızı düzenli olarak kontrol edin
Banyodan sonra ayak parmaklarınızı ve ayak tabanlarınızı düzenli olarak kontrol edin, çünkü ayak kokusunun nedenlerinden biri de kontrol etmeyi ihmal etmektir. , bir dermatoloğa danışın. B. Ayak parmakları arasında soyulma, ayak tabanlarında pullanma, iğneli kabarcıklar ve koku.
Ayak kokusunun nedenlerinden biri de aşırı terlemedir. Hiperhidroz olarak bilinen aşırı ayak terlemeniz varsa tedavi görün ve terlemeyi azaltan bir krem kullanın. Günümüzde botoks uygulamaları, iyontoforez, klipsli ETS gibi tedaviler ile ayak terleme sorunu giderilebilmektedir. 4 çay kaşığı tuzlu su ile yıkayın
Ayaklarınız sık sık ıslanıyorsa tuzlu suyla yıkayın ve kurulayın. Akşam eve geldiğinizde 4 bardak suya 4 tatlı kaşığı tuz ekleyin.Ardından bu karışımı bir leğene dökün ve 15 dakika ayaklarınızın üzerinde bekletin. Temiz bir pamuklu havluyla iyice kurulayın ve çoraplarınızı giyin.
Gün içinde çay içerken kullandığınız poşet çayları atmayın. Günün sonunda 1 litre ılık suda 4-5 poşet yeşil veya siyah çay bekletin. Ayaklarınızı bu suya batırın. Ardından kurutun ve çoraplarınızı giyin. Düzenli kullanım ayak kokusunu azaltacaktır. Dilerseniz kabartma tozu da kullanabilirsiniz. Bir leğeni ılık suyla doldurun ve iki yemek kaşığı soda ekleyin. Ayaklarınızı yaklaşık 15 dakika bekletin. Bunu bir ay boyunca her gece yapın. Ardından haftada 2 gün uygulayın.
Sirke :Sirke ayak kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Sirkedeki asit, bakterileri uygun bir yaşam ortamından mahrum eder. Haftada bir kez uygulanabilen bu yöntem için bir leğeni 2 litre ılık suyla doldurun ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Ayaklarınızı bu karışımda 10-15 dakika bekletin. Ardından ayaklarınızı sabunla yıkayın ve iyice kurulayın. Bu yöntem haftada bir kez kullanılabilir.
Adaçayı :Ayak kokusundan kurtulmanın bir diğer yolu da yaprakları ayak kokusunu azaltmada etkili olan adaçayıdır. artı adaçayı yaprakları