Spor rehabilitasyonu, eğlence amaçlı ve profesyonel sporcular tarafından yaralanma ve ameliyatlardan sonra kullanılır.
Spor rehabilitasyonu yani Sportif rehabilitasyon Nedir? Rehabilitasyon neden önemlidir?
Atletizm deyince aklınıza profesyonel sporcular gelebilir. Ancak atletik rehabilitasyon terimi sadece bu amaçla kullanılmamaktadır. Profesyonel ya da amatör fark etmeksizin tüm sporcuları ve bale, dans gibi sanatsal faaliyetlerle uğraşan kişileri ifade eder. Peki spor rehabilitasyonu nedir?
Amatör veya profesyonel sporcular ile yaralanma veya ameliyat sonrası bale veya dans gibi performansa dayalı sanatları uygulayanlara yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına atletik rehabilitasyon denir. Bu nedenle spor rehabilitasyonu, bu insanlar için özel olarak hazırlanmış bir fizik tedavi ve rehabilitasyon çeşididir. Yaralanma sonrası rehabilitasyon önemli bir süreçtir. İyileşme sürecindeki bir yanlış hareket, yeniden yaralanmaya ve amaçlanan aktiviteye uzun süreli bir dönüşe neden olabilir. Bu nedenle iyileşme sürecinde rehabilitasyon çok önemlidir ve çok dikkatli ve kişiye özel yapılmalıdır. Bu süre zarfında yanlış uygulama, basit yaralanmaları karmaşıklaştırabilir ve eski yeteneğe dönüş sürecini uzatabilir.
Rehabilitasyon eğitimi nedir?
Fizyoterapistlerin spor rehabilitasyonu sırasında kullandıkları tüm hareketler ve teknikler rehabilitasyon eğitimi kapsamındadır. Bu bir çaba olabilir ve zor bir görev olabilir.
Spor rehabilitasyonu, sporcular ve bale ve dans gibi fiziksel performansa dayalı sanatları uygulayanlar için geçerlidir. Atletizm yapan tüm sporcular, futbolcular, basketbolcular, voleybolcular, tenisçiler, yüzücüler, maratoncular, uzun atlamacılar, boks, okçuluk, kickboks, jimnastik, pentatlon, güreş, kürek, triatlonlar vb. bale, Temel müsabaka akrobasi ve modern dans gibi sanatlar ve bunlarla uğraşan sanatçılar için spor rehabilitasyonu.
İyi tasarlanmış bir rehabilitasyon süreci izlenirse iyileşme sağlıklı olabilir. Kişiler bu süreçte uygulamalarına dikkat etmelidir. Rehabilitasyonun hedefleri aynıdır, ancak toparlanmayı hızlandırmak ve orijinal zindeliği geri kazanmak için spor dışı rehabilitasyon programlarına dönüş eğitimi dahil edilmez.
Başarılı spor rehabilitasyonu birkaç adım gerektirir. Bu adımlar şunlardır:
Rehabilitasyonun ilk aşaması olan bu süreç, daha fazla hasarı önlemek içindir. Doğru teşhis önemlidir. Örneğin diz ağrısı gibi belirsiz bir teşhis, doğru bir teşhis değildir ve tedavinin odaklanması gereken bir alanı temsil etmekten çok uzaktır. Koşmaya bağlı diz ağrısından şikayet eden koşucular dizlerini, ayaklarını ve tüm alt vücutlarını iyice değerlendirmelidir. Spor yaralanmalarının erken evrelerde teşhis edilmesi, kapsamlı bir tıbbi öykü, fizik muayene ve gerekirse görüntüleme gerektirir.
Doktorunuza ne zaman ve nasıl yaralandığınızı açıklamalı ve ağrınızın doğasını tam olarak tanımlamalısınız. İlk aşama iyileşmeyi başlatır ve yaralanmaya karşı hücresel yanıtı destekler. Vücudun zararlara karşı savunması olarak bilinen iltihaplanma ve bunun sonucunda oluşan ağrı bu aşamadaki ilk tepkilerdir. Ana amaç ağrıyı azaltmak ve daha fazla yara hasarını önlemektir.
Bandajlar, sıvalar ve açık yaraların steril bir pansumanla kapatılması gerekebilir. Bu tür önlemler bir yandan enfeksiyonu önlerken diğer yandan bu bölgenin kontrolsüz hareket etmesini engelleyerek iyileşmeyi destekler.Buz torbası ile soğuk kompres uygulamak iltihabı azaltırken şişliği azaltabilir.Evet ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar ağrıyı ve aşırı iltihaplanmayı azaltabilir. Doktorlar ayrıca diğer uygun ilaçları da reçete edebilir.
İlk aşamalarda istirahat ve korumaya bağlı olarak biraz daha az şişlik ve ağrı hissedebilirsiniz. İkinci aşamada, yaralı bölgedeki eklem hareketliliği geri yüklenir. Bu aşamada acı çekmeden ve en ufak bir rahatsızlık duymadan esneklik kazanmaya çalışıyoruz. Bu aşama eklem mobilizasyonu, kas germe ve terapötik egzersizleri içerir. Bu aşamadaki kontrol, yeniden yaralanmayı önlemek için kritik öneme sahiptir. Tüm bu işlemler bir fizyoterapist gözetiminde yapılır.
Bu aşama, gücü geri kazanmaya ve dayanıklılığı artırmaya yardımcı olur. Hasarlı doku yeni doku ile değiştirilir. Yaralanma nedeniyle azalan hareketlilik, kas ve kardiyovasküler dayanıklılığı azaltabilir. Egzersiz sonrası toparlanma süresi, yaralanmanın aktiviteyi kesintiye uğrattığı süreden 2-3 kat daha uzundur.