DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Sedasyon Nedir ?

Sedasyon Nedir?

Sedasyon, diş kaygısı olan kişileri tedavi etmek için kullanılır. Tam olarak nedir? Cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sedasyon veya sakinleştirme tıpta sıklıkla kullanılır. Genel anlamda siz uyurken dişlerinizin tedavisi diyebiliriz. Anestezi uzmanının sedasyon uyguladığı ve derinliği kontrol etmek için tüm refleksleri sürdürdüğü bir uyku durumu. Diş tedavilerinde de kullanılan sedasyon özellikle diş fobisi olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Sedasyon dental fobiyi yenmek için bir alternatif olarak sunulmaktadır. Diş çekiminden önce sakinleştirici uygulayın. Uygulanacak sakinleştirici miktarı. Gerçekleştirdiğiniz prosedürler, vücudunuzun anesteziye verdiği cevaba, yaşa, tıbbi uygulamalara ve tıbbi koşullara bağlı olarak değişebilir.

Sedasyon Nedir?
Sedasyonun üç temel seviyesi vardır.

minimum (düşük) :

Bu sedasyon düzeyi sizi rahatlatır ama aynı zamanda sizi uyandırır. Bu sayede sözel ve fiziksel uyaranlara yanıt verebilir.

merkez (orta):

Bu sedasyon seviyesinde, kişi işlem sırasında daha uyuşuk hale gelebilir ve uykuya dalabilir. Yapılan işlemler kaydedilemeyebilir. Heyecanlanmak zor olabilir. Diş hekimlerinin bu tür sedatifleri kullanabilmesi için özel eğitim gereklidir.

derin(yüksek) :

Bilinç tamamen kapalı değil ama uyanmak da zorlaşıyor. Orta derecede sedasyonda olduğu gibi, hasta sözlü veya fiziksel uyaranlara yanıt vermez. Yürütülen eylemler genellikle kaydedilmez. Derin sedasyonun kullanımı daha özel eğitim gerektirir ve klinikler uygulamadan önce sıkı akreditasyonlardan geçmelidir. Derin sedasyon tipik olarak sadece ağız ve çene cerrahları tarafından kullanılır.

Sedasyon lokal anestezi ile yapılır.

Sakinleştirici ile uyutulan kişi derin uykuda bile söylenenleri anlayabilir ve verilen komutları yerine getirebilir. Bu özellikle diş hekiminden korkan kişiler için yararlıdır. Dişçilik aletlerinin sesini duymak istemiyorsanız veya mideniz bulanıyorsa sakinleştiriciler yardımcı olacaktır. Bu durum doktorlar için de faydalıdır. Bu yöntem kişinin kesici alet ağızdayken korkudan ani hareketler yapmasını veya kendini yaralamasını önlemek içindir. Rahatlamış bir kişi ağzını açık tutabilir, yutkunabilir, nefes alabilir ve uyaranlara tepki verebilir. Ameliyat lokal anesteziden daha uzun sürer. Ancak kişi yapılan işlemi hatırlamıyor.

Sedasyon Nedir?

Sakinleştirici uygulaması ile uygulanması

Sedasyon genellikle diş prosedürleri için cerrahide kullanılır. Sedasyon riski çok düşüktür. Genel anestezi alamayan veya rahatsız olanlara sedasyon yapılmayacaktır. Ek olarak, kalp hastalığı gibi belirli sağlık sorunları olan kişilerde önceden taranmışsa kullanılabilir. Sedasyonlu diş tedavisi sırasında sadece bir komplikasyon meydana gelebilir. Bu komplikasyon anestezi aralığının uygun ayarlanamaması ve hasta ya da hekime bağlı nedenlerle solunumun durması riskidir. Böyle durumlarda kişinin gerekli tıbbi desteği sağlayabilecek bir merkezde olması gerekmektedir. Bu nedenle sedasyon uygulanan tedavi merkezinin donanımlı bir lokasyon olması olası riskleri en aza indirmektedir.

Sedasyon ve Genel Anestezi Arasındaki Fark

Genel anestezi; ameliyat yapan kişinin tam anestezi almasıdır. Yani kişi bu süreçte tamamen bilinçsizdir. Bunun için cihazlar yardımıyla solunum sağlanır. Sedasyon ve genel anestezi arasındaki farktan bahsederken farklı bilinç düzeylerinden bahsetmemiz gerekir. Genel anestezi altında bilinç tamamen bloke edilir ve uyaranlara tepki olmaz. Sedasyonda bilinç kapalı değildir ve uyaranlara yanıt verebilir.

Çocuğunuzu dişçiye götürmezseniz…

Sedasyon, çocukların diş bakımında da önemli bir rol oynar. Özellikle çocukları istenmeyen ameliyatlara zorlamak ömür boyu sürecek bir diş fobisi oluşturabileceği için riski azaltabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.