Deprem öncesi alınması gereken önlemler nelerdir?
✅Yerleşim alanları dikkatlice belirlenmelidir. Kaygan veya düz yüzeylerde yaşamayın. Evler gevşek toprak eğimlere yapılmamalıdır.
✅Yapı depreme dayanıklı olmalıdır. (Yapı Mühendisliği ve Yapı Standardı Kanununa göre)
✅Konut imar planında belirtilen alanların dışına konut ve bina yapılmamalıdır. Binalar sarp kanyonların veya vadilerin sarp kayalıklarının yakınına yapılmamalıdır.
✅Binalar yoğun kar veya çığ olan yamaçlara inşa edilmemelidir.
✅Mevcut binaların dayanıklılığını artırmak gerekiyor.
✅Ev depreme karşı sigortalanmalıdır. Bu önlemlere ek olarak evde günlük ihtiyaçlar depolanırken yapısal olmayan hasarlara karşı korunmak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır. Binalardan değil, mobilyalardan kaynaklanan hasarlar için:
✅Dolapların üzerine konulan eşyalar ve kırtasiye malzemeleri, kaymalarını ve düşmelerini önlemek için plastik braketler veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir. Sobalar ve diğer ısıtıcılar sağlam bir malzeme ile duvara veya zemine sabitlenmelidir.
✅Devrilebilecek dolap ve benzeri eşyalar birbirine ve duvarlara sabitlenmelidir. Üç boyutlu nesne ile duvar arasında boşluk varsa, darbeyi azaltmak için aralarına dolgu maddesi yerleştirilmelidir.
✅Tavan ve aplik, klima ve daha fazlası. Ünite duvarlardan ve pencerelerden yeterince uzağa asılmalı ve ağırlık taşıyan kancalar kullanılmalıdır. Ağır eşyalar içeren dolapların kapıları mekanik kilitlerle donatılmalı ve güvenli bir şekilde kapalı tutulmalıdır.
✅Tezgahlarda kayabilen beyaz eşyaların altına kaymayı önlemek için metal profiller yerleştirilmelidir.
✅Zehirleri, patlayıcıları ve yanıcı maddeleri düşmeyecekleri ve kırılmayacakları bir yerde emniyete alın. Bu malzemeler bir fosfor tanımlama etiketi ile etiketlenmelidir.
✅Rafın ön tarafına elastik şeritler veya teller takılabilir. Küçük eşyaları ve şişeleri, çarpmalarını veya düşmelerini önlemek için kutulara yerleştirin.
✅Gaz kaçaklarına ve yangınlara karşı gaz vanaları ve elektrik sigortaları otomatikleştirilmelidir.
✅Binadan çıkış için kullanılan yollardaki tehlikeler bir an önce ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli ve çıkış yolları binadan çıkışı engelleyecek nesnelerden arındırılmalıdır.
✅Geniş bir kaçış yolu oluşturmak gereklidir. Dışarıya açılan kapılar kullanın ve acil çıkış kapılarını kilitlemeyin. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.
✅Yatağı pencere yakınına yerleştirmeyin, devrilebilecek ağır dolaplar yerleştirmeyin veya yatağın üzerine ağır eşyalar içeren raflar yerleştirmeyin.
✅Bir “Afete Hazırlık Planı” herkesi (ev, iş, apartman, okul) kapsamalı ve altı ayda bir gözden geçirilmelidir. Bu plana göre nasıl davranılacağı konusunda zaman zaman tatbikatlar yapılmalıdır.
✅Bir afet veya acil durumda, ailenizle, alternatif buluşma noktalarıyla ve bölgenizin dışında (ev, iş, ev, okul veya mahalle) iletişim kurmalısınız. Önemli evrakların (nüfus cüzdanı, tapu, sigorta belgeleri, sağlık sertifikaları, diplomalar, pasaportlar, banka cüzdanları vb.) fotokopisi alınmalı ve sızdırmaz şekilde muhafaza edilmeli ve bu evrakların kopyaları tesis dışı personele gönderilmelidir.
✅Bina yöneticisi tarafından belirtilen uygun yangın söndürücüler bulunmalı ve konut veya işyerinin özelliklerine ve büyüklüğüne göre düzenli bakımları yapılmalıdır. Bu cihazlar:
Kolay erişilebilir bir yerde saklanmalıdır.
Yer herkes tarafından bilinmelidir.
Lütfen duvara sıkıca takın. Bu, her şirket tarafından yıllık olarak sürdürülmelidir.
Kullanıldıktan sonra yeniden doldurulmalıdır.
✅Lütfen binada asansörün kapı tarafına “Depremde kullanmayınız” levhası asınız.