DOLAR
32,3766
EURO
35,0173
ALTIN
2.325,42
BIST
9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Balın Faydaları Nelerdir ? Yan etkisi varmıdır?

09.03.2024
904
A+
A-

Bal, çiçekli bitkilerden arılar tarafından yapılan tatlı bir besindir. Arıların yaşadığı yere, mevsime ve yararlandıkları çiçek türlerine göre çeşitleri değişir. Yaklaşık 320 çeşit bal vardır. Avokado, portakal çiçeği ve okaliptüs gibi ballar orta aromalı olarak kabul edilirken, hafif ballar hafif bir tada sahiptir. Ballar vitaminler, mineraller, amino asitler, demir, çinko ve antioksidanlar içerir. Bal, doğal bir tatlandırıcı olarak bilinir ve aynı zamanda favori bir antioksidan ve antibakteriyel maddedir.

Balın Faydaları Nelerdir ? Yan etkisi varmıdır?

Baldaki ana besinler glikoz ve fruktozdur. Sağlığınız için faydalı vitaminler, proteinler, mineraller ve enzimler içerir. 20 gram bal aşağıdaki besin değerlerini içerir:

☑️kalori: 58
☑️sıvı yağ: 0 gram
☑️karbonhidratlar: 15.3 gram
☑️fruktoz: 8.4 gram
☑️glikoz: 6.9 gram
☑️protein: 0.08 gram
☑️su: 3,5 gram

Bal nasıl yapılır?

Arılar yürüyerek topladıkları çiçeklerden nektarı kovana taşırlar. Bal, işçi arılar tarafından peteklerde depolanarak getirdikleri sıvıyı şurup haline getirir. Petekler altıgen mumdan yapılmıştır. İşçi arılar nemi buharlaştırmak ve balı daha uzun süre tutmak için kanatlarını çırparlar. Arıları peteklerinden uzak tutmak isteyen arıcılar bal çıkarmak için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bazı yöntemler balmumu peteklerini saklarken, diğerleri balmumunu eritip balı çıkarır.

Balın faydaları nelerdir?

Besin açısından zengin olmasa da bal vücut için oldukça faydalı bir besindir. Antioksidan içeren bal, kalp sağlığı risklerine karşı etkili bir besindir. Grip enfeksiyonları ve soğuk algınlığı için de kullanılır. Balın vücuda faydaları şunlardır:

vücudu iltihaptan korumak

Balda bulunan antioksidanlar sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücuttaki iltihaplanma kansere, kalp sağlığına ve otoimmün hastalıklara neden olarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Antibakteriyel etkileri nedeniyle yara iyileşmesini destekleyerek mide problemlerini hafifletmeye de yardımcı olabilir.

öksürüğü önlemek

Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliğinden dolayı öksürüğü bastırmada ve boğazı yatıştırmada etkilidir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilirler.Bir bal türü olan okaliptüs ve narenciye ballarının koruyucu özelliği vardır. akut gece öksürüğüne karşı etkilidir.

hafızayı güçlendirmek

Antioksidanlar gıdalarda bulunur ve vücudun iltihaplanmaya karşı korunmasına ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonunu korumaya ve geliştirmeye yardımcı olan pinocembrin adı verilen bir antioksidan içerir. Bellek sorunlarını önleme

Balın Faydaları Nelerdir ? Yan etkisi varmıdır?Gastrointestinal bozuklukların hafifletilmesi

Bal, mide-bağırsak hastalıklarının etkilerini yumuşatır ve ishal gibi hastalıkları önler. Ayrıca bal, oral rehidrasyon tedavisinin bir parçası olarak kabul edilir.

 

Balı şekerden daha mı çok seversiniz?

Bal, özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kalp hastalığı, serebrovasküler ve böbrek damarlarında oluşabilecek sorunları azaltır. Ayrıca vücuttaki kötü LDL kolesterolü ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Çok fazla bal tüketmek kan şekerini yükseltebilir, ancak bu sofra şekeri kadar etkili değildir. Sofra şekeri kadar etkili olmasa da şeker hastalarının bal tüketirken dikkatli olması gerekir. Doğal balı tercih etmek çok önemlidir ve normal şuruplarla karıştırılan veya piyasada bulunan ballı ürünler Piyasadaki şeker oranı yüksek ürünlere dikkat edin.

Balın ne gibi yan etkileri vardır?

Bal genellikle öksürük için doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bazı insanlar arı polenine veya balın bileşenlerine karşı hassastır. Nadir de olsa arı poleni alerjisi ciddi etkilere ve ölümcül yan etkilere neden olabilir. Bal alerjisi aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkar:

☑️mide bulantısı

☑️kilo kaybı

☑️astım semptomları

☑️baygınlık

☑️ kalp ritmi bozukluğu

☑️ ağır terleme

 

Bal ve arı polenine alerjiniz olup olmadığını öğrenmek için bal tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.