DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Daha az su içmenin vücudunuza 9 etkisi

06.11.2023
1.161
A+
A-

Daha az su içmenin vücudunuza 9 etkisi

Daha az su içmenin vücudunuza 9 etkisi nedir ? Gün içinde su içmeyi mi unuttunuz? Düşük su alımı baş ağrısından mide yanmasına kadar pek çok soruna neden olabilir.

Daha az suyun vücudunuza 9 etkisi

Çok az su alımı ile ilgili sorunlar nelerdir ?
Hiç susamayan ve su içmeyenlerden misiniz  ? Gün boyu su içmeyi düşünür ve günü susuz geçirmeyenlerden misiniz ? Vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudur. Unutmayın ne kadar su içtiğinizi unutmayın. vücudunuzdan yapılmıştır ve organlarınızın ihtiyacı vardır. Vücudunuz terleme, idrara çıkma ve hatta nefes alma yoluyla su kaybeder. Yaşam aktivitelerine devam edebilmek için kaybedilen suyu tekrar yerine koymak gerekir. Su ihtiyacınız kilonuza ve aktivite seviyenize bağlıdır. Kilogram başına 30-40 ml su içmeyi hedefleyin. Günlük su ihtiyacınızı karşılamamak böbreklerinizden cildinize kadar pek çok soruna yol açabilir. Su içmemek ölümcül sonuçlar doğurabilir.  İçme suyunun önemi…

Daha az su içmenin vücudunuza 9 etkisi
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

1. Kan basıncını dengeler

Kanın yüzde 90’ı sudan oluşur. İçme suyu doğrudan kan hacmini ve kan basıncını etkiler. Çok az su içerseniz tansiyonunuz dengelenemez ve tansiyonunuz yükselebilir.

2. Beynin dörtte üçü sudur

Beynin %75’i sudan oluşur. Hafif susama ruh halini ve bilişsel işlevi etkileyebilir. Susamak konsantrasyonu bozar ve kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevlerin performansını önemli ölçüde bozar. El-göz koordinasyonu bozulabilir, bu da hassas veya ince işleri yapmayı zorlaştırır ve potansiyel olarak bir güvenlik zafiyeti yaratır.

3. Astım krizi sırasında su

Su tüketimi azaltıldığında, vücut su kaybını en aza indirmek için hava yollarını kısıtlar, bu da astımı ve alerjileri şiddetlendirebilir.Hidrasyon da önemlidir. Özellikle yüksek ateş ve ishal gibi durumlarda su tüketimi olmazsa olmazdır.

4. Kasılmalar görülür

Terleme vücudun önemli bir soğutma mekanizmasıdır. Cildi soğutmaya yardımcı olur. Öte yandan terlediğinizde tuz ve mineral kaybedersiniz. Ter kaybı hidrasyon ile kompanse edilmezse vücut ısısı düzenlenemez, kaslara giden kan basıncı düşer, kas spazmları ve kas kasılmaları görülür.

5. Mideyi asitlendirmek

Bağırsaklarınızın da düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Sindirim sorunları ve kabızlık, az sıvı alımı ile sorun olabilir. Yetersiz sıvı alımı mide yanmasına neden olabilir. Susamak midenizi aşırı asidik hale getirerek ülser gelişimini teşvik edebilir.

Daha az su içmenin vücudunuza 9 etkisi

6. Böbrek taşları için temel hazırlayın

Böbrekler, atık ürünleri kan dolaşımından süzmek ve idrarla atmak için suya ihtiyaç duyar. Böbrekleriniz vücudunuzun her gün ürettiği zararlı atık ürünleri (üre, kreatinin ve ürik asit gibi) suyla seyreltir ve uzaklaştırır. Her gün ihtiyaç duyduğundan daha az su içen kişilerde, idrar akışı yavaşladığı için idrar yolu enfeksiyonları ve idrar taşı geliştirme olasılığı daha yüksektir. Yetersiz sıvı alımı da zamanla böbrek yetmezliğine yol açabilir.

7. Pürüzsüz bir cilt için su

Cildimizin yaklaşık %30’u sudan oluşur. Su, cildi nemli tutmak ve cilt hücrelerine hayati besinleri sağlamak için önemlidir. Cilt yapısını yeniler ve elastikiyetini artırır. Bu, kırışıklıklar ve nazolabial kıvrımlar gibi cilt yaşlanmasını yavaşlatabilir. Yeterince su içmezseniz cilt hastalıkları ve kırışıklıklar daha erken ortaya çıkar.

8. Eklemleriniz için de önemlidir

Omurganın eklem ve disklerindeki kıkırdak yaklaşık %80 oranında su içerir. Uygun hidrasyon, kıkırdak fonksiyonunu iyileştirir ve iyi yağlanmış bir omurganın daha kolay hareket etmesini sağlar. Pürüzsüz bir omurga, sürtünmeye karşı daha az hassastır. Artan susuzluk dejenerasyona ve hasara neden olarak şiddetli ağrılara neden olur.

9. Migren ataklarının süresini uzatır

Susuzluk da baş ağrısına neden olabilir. Bazı gözlemsel çalışmalar, çok az su içmenin migren baş ağrılarını uzatabileceğini göstermektedir. Gündüz baş ağrılarının stres, yorgunluk, uykusuzluk ve hastalıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak gün içinde sık sık baş ağrısı oluyorsa ve geçmeyen baş ağrıları migrene dönüşüyorsa asıl sebep yeterince su içmemek olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.