DOLAR
32,3347
EURO
35,1658
ALTIN
2.244,39
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Dumping sendromu nedir?

10.01.2024
1.597
A+
A-

Dumping sendromu nedir?

Dumping sendromu nedir? Dumping belirtileri nelerdir ? Bu yazıda, obezite ve diğer mide ameliyatlarından sonra sık görülen dumping sendromunun semptomları ve tedavisi hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Dumping sendromu nedir?

Dumping sendromu mide ameliyatlarından sonra sık görülen bir sağlık sorunudur. Bu sendrom, midenin bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasından sonra veya mide ile ilgili diğer ameliyatlardan sonra ortaya çıkabilir. Dumping sendromunda çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bazı belirtiler yemekten 20 ila 60 dakika sonra başlar ve buna erken dumping sendromu denir. Geç dumping sendromunda semptomlar yemekten 1 ila 3 saat sonra başlar.

Dumping sendromu nedir?

Dumping sendromuna ne sebep olur?

Dumping sendromu, mide ameliyatından sonra mideden yiyecek veya sıvının kısa bir süre için ince bağırsağa sızması sonucu oluşur. Erken dumping sendromu ve geç dumping sendromu farklı süreçlerden kaynaklanır. Erken dumping sendromunda, yiyecek ve mide suyu hızla duodenuma girer. Bünyesinde asit bulunan mide suyu, ince bağırsakta çeşitli sorunlara neden olur. Gecikmiş dumping sendromunda, yiyeceklerdeki şekerler ince bağırsağa girerek kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa neden olur. Kan şekeri seviyeleri normalden daha hızlı yükseldiğinde, pankreastan insülin salınır. Bu salınan insülin de kan şekeri seviyelerinde hızlı bir düşüşe neden olur. Bunun sonucunda vücutta çeşitli belirtiler ortaya çıkar.

Dumping sendromunun belirtileri

Dumping sendromu ile yaşanan semptomlar, belli bir ölçek içinde hafif ila şiddetli arasında değişmektedir. Semptomlar genellikle zamanla azalmaya başlar. Dumping sendromu, diyetle dengelenebilen, oldukça rahatsız edici olsa da yaşamı tehdit etmeyen bir sağlık sorunudur.

Erken dumping sendromunun belirtileri

Erken dumping sendromu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

✅mide bulantısı ve kusma,
✅Daha az yemesine rağmen tok hissetmek
✅cilt kızarıklığı,
✅kalp atışının hızlanması,
✅hafif uyku hali,
✅Ter,
✅ishal,
✅Cilt tahrişi.

Geç dumping sendromunun belirtileri

✅kalp atışının hızlanması,
✅başı dönmek,
✅senkop,
✅yorgunluk,
✅zayıflık,
✅cilt kızarıklığı,
✅Ter,
✅Sallamak,
✅konsantre olma zorluğu veya zihinsel karışıklık
✅Aç hissetmek.

Dumping sendromunun tedavisi

Erken dumping sendromundan iyileşme 3 ay içinde kendiliğinden gerçekleşebilir. Dumping sendromunun ilk adımı yeni bir diyete geçmektir. Diyetinizde dumping sendromuna karşı gerekli önlemleri alırsanız daha sağlıklı beslenebilirsiniz. Rafine şeker, dumping sendromu olasılığını artıran besinlerden biridir. Beyaz şekerin yutulması sıvı alımına neden olarak semptomlara neden olur. Belirtilere neden olabilecek diğer yiyecekler arasında süt ve süt ürünleri, kızarmış yiyecekler ve yağlar bulunur.

Boşalma semptomlarını azaltmanın veya önlemenin bir başka yolu da sık sık küçük öğünler yemektir. Günde 5-6 öğün yemek rahatlamanın yolunu açabilir Dozun artırılması da semptomlar üzerinde olumlu etki yapabilir.

Dumping sendromu nedir?Dumping sendromu

Dumping sendromu hakkında yapabileceğiniz tek şey bu değil. Yiyecekleri çok küçük parçalara ayırmak ve yutmadan önce iyice çiğnemek de ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Proteinleri ve yağları meyve ve nişastalarla birleştirmeyi deneyin. Doyduğunuzu hissettiğiniz anda yemek yemeyi bırakmak, dumping sendromunu hafifletmenin etkili bir yoludur. Yemekten 30-45 dakika sonra bir sıvı içmek de rahatlamanıza yardımcı olabilir. Ortaya çıkan baş dönmesinin etkilerini azaltmak için yemek yedikten sonra bir süre uzanabilirsiniz.

Tüm bu faydaları alamıyorsanız, doktorunuzla konuşun ve ilaç almayı deneyin. İlaçlar işe yaramazsa cerrahi tedavi düşünülebilir.

Dumping sendromunun teşhisi

Bir doktor durumunuzdan bahsetse ve mide ameliyatı olduğunuzu söylese, şüphelenilen hastalıkları arasına dumping sendromunu da ekler.

Glükoz dayanımı testi:

Bu testi yapmak için doktorunuz hastaneye gitmeden en az 8 saat önce yemek yemeyi kesmenizi isteyecektir. Hastaneye geldiğinizde önce kolunuzdan kan örneği alacaklardır. Daha sonra glikoz içeren bir sıvı içerler ve düzenli aralıklarla kollarından kan aldırırlar. Bu, vücudun kan şekeri seviyelerini düzenlerken insülini nasıl kullandığını belirler.

Mide boşalma testi:

Bu test, yiyeceklerin mideden ne kadar sürede ayrıldığını öğrenmek için yapılır. test için hastanın içindeki durum ve sağlık durumu test edilerek yapılmalıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.