Aloe vera, cildi elastin ve kollajen lifleri üretmede daha esnek hale getirirken kırışıklık oluşumunu da engeller.
Bitkilerin bilim dünyası için ne kadar önemli olduğunu kimse bilmiyor. Bitkilerin beslenmeden güzelliğe kadar sağlığımız için pek çok faydası vardır. Aloe vera da bu bitkilerden biridir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak aloe vera gibi bazı bitkilerin hastalıkları önlemede ve tedavi etmede etkili olduğunu gösteren araştırmalar var. Vitaminler, mineraller, şekerler, amino asitler, salisilik asit ve enzimler içeren Aloe vera. Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Afrika’da geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmaktadır. Doğal, ucuz, etkili ve yan etkilerinin düşük olması nedeniyle son yıllarda dünya çapında kullanımı önemli ölçüde artmıştır.
Jel, özellikle tropik iklimlerde yetişen Aloe Vera’nın yaprağının orta kısmından, Aloe Vera suyu ise yaprağın hemen altından elde edilir. Bu suyun müshil etkisi vardır. Alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan aloe veranın yapısında çeşitli etken maddeler bulunmuştur. Çoğu, organizmalardaki çeşitli biyolojik ve genetik aktiviteleri modüle ederek hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.
Araştırmalar, emodin ve aloin içeren aloe veranın kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Polisakkaritler ve antrakinonlar, mide salgılarını azaltarak mide ülserlerini önler. Diyabet ve semptomlarının kontrolünde rol oynar, ancak aynı zamanda karaciğeri koruyucu etkileri vardır.
Aloe vera, yüksek antioksidan ve vitamin içeriği nedeniyle yaşlanma karşıtı faydalara sahiptir. Cilt, elastin ve kollajen liflerinin üretiminde daha esnek hale gelirken, kırışıklık oluşumunu da engeller. Aloe veranın cilde faydaları bununla da bitmez. Aloe vera yanıkları, yaraları, iltihapları ve kuru cildi iyileştirir. Seboreik egzama (dermatit), sedef hastalığı ve liken planus gibi bazı cilt rahatsızlıklarında da fayda sağlayabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Ancak aloe veranın sistemik kullanımı konusunda daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Dünya çapında antibiyotik direnci arttıkça tedaviler başarısız oluyor. Ancak aloe veranın patojenik mikroorganizmaların hücre duvarlarını yok ederek antibakteriyel ve antifungal etkileri olduğu kanıtlanmıştır.