DOLAR
32,5591
EURO
34,8861
ALTIN
2.428,95
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Anestezi nedir ? Anestezi çeşitleri nelerdir?

10.01.2024
1.304
A+
A-

Anestezi nedir ? Anestezi çeşitleri nelerdir?

Anestezi nedir ? Anestezi çeşitleri nelerdir?Anestezi hangi durumlarda uygulanır?Kaç çeşit anestezi vardır ? Anestezi hangi hastalara uygulanamaz ?

Anestezi kişinin ameliyat olabilmesini sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Anestezi, ameliyatın güvenli ve sağlıklı olması, hastanın ameliyat sırasında ağrı hissetmemesi ve cerrahın rahat çalışabilmesi için hastanın vücudunun ilaçlarla uyuşturulması olarak tanımlanır.

Anestezi nedir ? Anestezi çeşitleri nelerdir?
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Üç çeşit anestezi vardır. Genel anestezi, lokal anestezi, bölgesel anestezi. Genel anestezi ile tüm vücut felç olur ve hasta bilincini kaybeder. Vücudun belirli bölgelerini felç etme süreci. B. Kalça, kol veya bacaklara lokal anestezi denir. Bu yöntemde işlem hastanın bilinci açıkken gerçekleştirilir.

Lokal anestezi de daha küçük bir alan uyuşturularak yapılır. Bu yöntem örneğin morlukların giderilmesi gibi küçük operasyonlarda kullanılır.

Genel anestezinin yanı sıra vücudun alt kısmını felç eden spinal/epidural anestezi ve kol ve bacakları felç eden RIVA tipi anestezi de ameliyat sonrası iyileşmeye katkıda bulunur.

Lokal anestezi ne zaman tercih edilir?

Göbek altından anestezi gerektiren ameliyatlarda lokal anestezi tercih edilir. Üç yöntemde kullanılır: spinal anestezi, epidural anestezi veya her ikisinin de kullanıldığı spinal epidural anestezi. Bu yöntemler tavsiye edilir, ancak operasyonun niteliği ve süresi dikkate alınır.

Hangi Ameliyatlarda kullanılır ?

Yöntem tercihen sezaryen veya normal doğum, kasık fıtığı, mesane ve anal bölge ameliyatları, kalça ve diz protezleri ve varikosel ameliyatlarında kullanılır. Kısacası bu yöntem göbek altından yapılan her türlü cerrahi işlem için kullanılabilir.

Anestezi nedir ? Anestezi çeşitleri nelerdir?

Spinal anestezi ne demektir?

Tek enjeksiyon ile uyuşma sağlanması spinal anestezi olarak tanımlanır. Omurilik bel bölgesinde belli bir seviyede son bulur. Onun altındaki iki veya üç omur omurların arasından enjekte edilir. Beyni başta saran ve kuyruk kemiğine kadar uzanan serebral kortekste bir delik açılır ve beyin omurilik sıvısına ilaç enjekte edilir. Bu bölgeden geçen sinirler tarafından emilir ve uyuşma başlar. Buradan gelen ağrı sinyalleri beyne gönderilmez ve hasta ağrı hissetmez.

Epidural anestezi nasıl yapılır?

Bu yöntemin spinal anesteziden farkı epidural aralığa enjekte edilmesi ve epidural kateter adı verilen ince bir tüpün yerinde bırakılmasıdır. 40 ila 50 cm uzunluğundaki tüpün yaklaşık 8 ila 10 cm’lik kısmı vücutta kalır. Gerisi hastanın omzuna bantlanır. Sonuncusu, ilaç vermek için bir tıpadır. Ameliyat sonrası ağrı için buradan belinize düşük dozda lokal anestezik verilir. Hastanın ağrısı net bir şekilde kontrol altındadır. Spinal anestezi ile kombine spinal epidural anestezi neden tercih edilir?
Ana avantajı, hastanın ventilatöre bağlı olmamasıdır. Öte yandan genel anestezi altında bulantı kusma gibi şikayetler daha sık ortaya çıkar. Spinal ve spinal epidural anestezinin bir kombinasyonu, sezaryenlerde bebek ve anne arasında yakın teması sağlamak için özellikle önemlidir.

Ayrıca bebekler için tıbbi etkileri vardır. Bunun nedeni genel anestezi ile bebeğe az miktarda ilaç verilmesidir. Bebek erken dönemlerde genel anestezi altına alınırsa doğumdan sonra solunum problemlerine neden olabilir. Genel anestezi altında yatırılan annelerin bebekleri, genel anestezi altında yatırılan bebeklerden daha sağlıklıdır.

Ameliyat sonrasında hastanın iyileşme süreci daha rahat geçecektir. Öte yandan bu yöntem özellikle solunum yolu hastalığı olan hastalarda ve yaşlı hastalarda tercih edilmektedir. Dolu ve acil ameliyat olması gereken hastalarda kombine spinal ve spinal epidural anestezi de kullanılmaktadır.

Kimlere Anestezi Yapılamaz ?

Kanama ve pıhtılaşma problemi olan, kan sulandırıcı kullanan hastalarda ve bel enfeksiyonu olan hastalarda kullanılmaz.Çocuklar tarafından tercih edilmez. Hasta istemiyorsa lokal anestezi kullanılmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.