DOLAR
32,3687
EURO
34,9670
ALTIN
2.325,46
BIST
9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sirkenin faydaları nelerdir?

06.12.2023
739
A+
A-

Sirkenin faydaları nelerdir?

Asırlardır mutfaklarımızda kullanılan sirkenin kilo yönetiminden kan şekerini dengelemeye kadar pek çok faydalı etkisi bulunmaktadır.

Sirkenin faydaları nelerdir?

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi sirke de yemek kültürümüzün temel gereksinimlerinden biridir. Sirkenin kullanım amacı tıpkı turşu yapımında olduğu gibi besinleri korumak ve raf ömrünü uzatmak içindir. Yemeklere ve salatalara tat vermek için de kullanılır. Sirkenin kullanımı yaklaşık 10.000 yıl önce Asurlular ve Sümerlere kadar uzanan derin bir tarihe sahiptir. Sirke, tıbbın kurucusu Hipokrat tarafından enfeksiyonları ortadan kaldırmak için yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Karbonhidrat kaynağı olan pek çok üründen yapılabilen sirke, yapıldığı meyvenin cinsine göre değişmekte olup, asit oranı yüksek meyve çeşitlerinden fermantasyon ile yapılmaktadır. Yemeklerimizde ve salatalarımızda çeşni olarak kullanılan sirke, antibakteriyel özellikleri, antioksidan, antihipertansif, antidiyabetik ve kilo yönetimi faydaları dahil olmak üzere birçok yararlı sağlık yararı sunar.

Sirkenin faydaları nelerdir?
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sirke basit bir kimyasal işlemle yapılır. İlk olarak, karbonhidrat içeren meyveler ve tahıllar, alkolü serbest bırakmak için fermente edilir. Bu sıvı daha sonra tekrar fermente edilerek asidik bir yapıya dönüşür ve tüketime hazır hale gelir.

Yıllardır mutfaklarımızın ve masalarımızın temel taşı olan sirkenin sağlığa faydaları yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Gelelim sirke neye iyi gelir sorusunun cevabına…

Kötü kolesterol şu şekilde düşürülebilir:

Düzenli sirke tüketiminin LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğü düşünülmektedir. Sirke bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kan şekeri düzenlenebilir:

Düzenli olarak az miktarda sirke tüketmek kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar sirkenin kan şekerini ve insülini baskılayarak bu oranları düzenlediğini göstermiştir. Postprandial glukoz düzeylerini düşürdüğü sonucuna varıldı.

Yüksek tansiyona iyi gelebilir:

Laboratuvar farelerinde yapılan çalışmalarda sirke tüketiminin antihipertansif etkisi olduğu bildirilmiştir. Sirkeyi çeşitli aromalı yemeklerde lezzet arttırıcı olarak kullanmak, kişinin kan basıncını düşürme gibi dolaylı bir etkiye sahip olan tuz alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

İştahı bastırmak kilo yönetimine yardımcı olabilir:

Sirke içmenin iştahı bastırdığı söylenir. Araştırmalar, sirkedeki asetik asidin mide boşalmasını yavaşlattığını ve metabolizma hızını artırdığını göstermiştir. İştah kontrolünü sağlayarak besin alımını azaltarak kilo kontrolünü destekler, besinlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlar, metabolizma hızını artırır. Yapılan araştırmalar sirke tüketmenin vücut yağ yüzdesini azalttığını gösteriyor. Obezite ile ilişkileri inceleyen çalışmalar yetersizdir. Tümörlere karşı etkili olabilir:
Sirke, oksidatif strese karşı sentezlenen bir polifenol kaynağıdır. Antioksidan özelliğinden dolayı kanser riskini azaltabilir. Kanserojenlerin neden olduğu hücrelerde oluşan hasarın onarımını ve yenilenmesini destekler. Laboratuar farelerinde yapılan bir araştırma, sirke suyu verilen farelerin, sirke suyu verilmeyen farelere göre daha küçük tümör hücrelerine sahip olduğunu buldu.

Sirkenin faydaları nelerdir?

Bağırsak sağlığınızı şu şekilde koruyabilirsiniz:

Sirke asitli bir gıda olarak bilinir. Fermantasyon ile salınan antioksidanlar gibi değerli bileşikler, bağırsak dostu gıdalardaki sirke miktarının artmasına yardımcı olur. Bu nedenle sirke, bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir ve bu sayede sağlık sorunlarını azaltabilir.

Cilt sağlığına iyi gelebilir:

Sirke antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sirke su ile seyreltildiğinde bakterilere karşı etkilidir, cilt enfeksiyonlarını önler, kepek ve kaşıntılı saç derisine iyi gelir.Ancak kuru veya hassas cilde sahip kişiler sirke kullanmamalıdır.Dikkat gereklidir. Sirke kullanmak cildi tahriş edebilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.