Kilo Verememe Sebebi,Neden Kilo Veremiyorum ? Kilo vermek istiyorsunuz ama diyet yapmanın tüm kurallarına uymanıza rağmen hala kilo veremiyorsunuz Bunun nedenini öğrenmek için bu makaleyi okuyun.
Neden kilo veremiyorsun ?”Daha az yesem de kilo veremiyorum” diyorsanız…
Diyet disiplin gerektirir. Sağlıklı beslenin ve sonuçlar sizi gülümsetecek. Ancak bazen sonuçlar istediğiniz gibi olmayabilir. Diyetinizin sizin için doğru diyet olup olmadığını düşünün. “Az yiyorum ve kilo veremiyorum” derseniz terazi gücenebilir. Bu umutsuzluğa kapılmayın. İşte Neden Kilo Veremiyorsunuz…
Metabolizma hızı basittir. Vücudun yiyeceklerden alınan enerjiden kalori olarak yakabileceği enerji miktarını temsil eder. Metabolik hız; yaş, cinsiyet, hormonlar, fiziksel aktivite, vücut ısısı ve yenen yemek gibi birçok faktörden etkilenir. Yüksek metabolizma hızı, gün içinde daha fazla enerji kullanmanızı sağlar.
Tersine, metabolizmanız yavaşsa, daha az yeseniz bile kilo vermeniz zor olacaktır. Gerçek bazal metabolizma hızınız, aldığınız oksijen miktarına göre belirlenir. Bunu yapmak için alınan oksijeni ölçmek için özel bir cihaz kullanılır. Sorununuzun metabolizma hızınızdan kaynaklandığını düşünüyorsanız, bu cihazlar bunu ölçebilir.
telkin:
Metabolizma hızınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız, ihtiyaçlarınızı belirleyen bir diyet listesi daha etkilidir, lütfen unutmayınız.
Bazı hastalıklar metabolizmayı yavaşlatabilir, insülin direnci geliştirebilir veya obeziteye neden olarak kilo vermeyi zorlaştırabilir. Örneğin, hipotiroidizm metabolizmanızı yavaşlatır ve kilo vermeyi zorlaştırır. Cushing sendromu, kortizol hormonunun aşırı salınımına neden olarak kilo vermeyi zorlaştırır.
telkin:
Kilo verme diyetine başlamadan önce bir endokrinologa danışın. İlaç ve diyet, altta yatan metabolik neden belirlendikten sonra daha hızlı kilo vermenize yardımcı olabilir.
Herhangi bir kilo verme diyetinin en önemli özelliği, günlük diyetinizden yaktığınızdan daha az kalori almanızı sağlamaktır. Daha az kalori tüketseniz bile bazal metabolizma hızınız zamanla düşebilir. Bu nedenle egzersiz eksikliği kilo verememe nedenlerinden biridir. telkin:
Haftalık bir yemek listesi ve fiziksel aktivite günlüğü tutun. Ne zaman, ne kadar yediğinizi ve ne kadar egzersiz yaptığınızı bilirseniz, enerji açığınızı hesaplayabilirsiniz. Beslenme uzmanınız bu kayıtları değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Normalde tükettiğimiz birçok gıdadan şeker alırız. Bu şekerin karaciğer, kas, yağ dokusu gibi organ ve dokular tarafından kullanılması gerekir. İnsülin hormonu dokunun bu şekerleri kullanmasına yardımcı olur. Ancak dokular insülin direnci geliştirdiğinde, bu besini olması gerektiği gibi kullanamazlar – bu da daha az kalori yakmaları ve sonuç olarak kilo vermeleri anlamına gelir.
Telkin:
İnsülin direnciniz olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın. İnsülin direnciniz varsa, ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme programı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir beslenme uzmanına danışın. Kanda artan şeker fiziksel aktivite sırasında da kullanılır. Bu nedenle, bir engeliniz yoksa, doğru ve dengeli beslenme ve egzersizi bir yaşam tarzı kombinasyonu haline getirin.
Kilo verememenizin bir başka nedeni de ilaç almak olabilir. Kortizon ve antidepresanlar kilo almaya en çok neden olan ilaçlar arasında yer alıyor. Obstetrik ilaçlar ve hormon tedavisi de kilo alımına neden olabilir ve kilo vermeyi zorlaştırabilir. Bu ilaçlar enerji harcamasını azaltabilir, iştahı artırabilir ve vücutta su tutabilir.
Telkin:
Kortizon takviyesi alıyorsanız, ilacı bıraktıktan sonra ortalama 2 hafta tuz, şeker ve yağdan mümkün olduğunca uzak durun ve aldığınız ilacın dozuna ve süresine göre uygun bir beslenme programı uygulayın. Antidepresan kullanıyorsanız, sonunda çok fazla yemek yiyebilirsiniz. Bu nedenle yüksek kalorili besinlerden uzak durulmalı ve sağlıklı besinler tüketilmelidir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri (balık, ceviz vb.) ve B vitaminleri yönünden zengin bir beslenmeyi de ihmal etmeyin.
Yiyecek alımını ayrıntılı olarak sorun. Örneğin, daha az yediğini söyleyen biri. Çok fazla ekmek yiyor, sağlıklı olduğu için çok fazla zeytinyağı kullanıyor, daha fazla meyve yiyor, farkında olmadan daha fazla fındık yiyor veya çok fazla alkol alıyor olabilirsiniz. Tüm sağlıklı besinlerin süresiz olarak tüketilmediğini unutmayın.
Bir çorba kaşığı zeytinyağı ile yapılan bir porsiyon bitkisel un tipik olarak yaklaşık 100 kaloriye sahiptir, ancak sağlıklı bir şekilde yağ eklendiğinde bu sayı 300-400 kaloriye sıçrayabilir. telkin:
Doğru ve dengeli beslenme bunun için en iyi çözümdür. Herhangi bir yiyeceği fazla yemeyin. Fazla kiloluysanız, bir beslenme uzmanının yardımıyla ihtiyacınız olan besin maddelerini doğru miktarda aldığınızdan emin olun.
Diyet ve fiziksel aktivite kilo vermenin anahtarıdır, ancak en önemli parçalardan biri düzenli uykudur. Bunun iki ana nedeni var. Metabolizmayı kontrol eden pek çok hormonun gece uykusu tarafından düzenleniyor olması ve geç saatlere kadar ayakta kalan ya da düzensiz uyku düzenine sahip kişilerin abur cuburlara karşı daha duyarlı olması.
ÖNERİ:
Düzensiz bir uyku programınız varsa, öğünlerinizi düzenli tutmaya çalışın. Kilo vermeniz gerekmese bile yağ, şeker ve kalorisi yüksek yiyeceklerden kaçının. Yeterince sıvı tüketin. Yine, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol sebze ve meyve yiyin. Geç bir şey yerseniz, yiyeceğin kalorisinin düşük olduğundan emin olun. Aksi halde kilo vermekte zorlanacaksınız.