Heimlich yöntemi nedir? Nasıl uygulanır ? Boğaza yabancı bir cisim kaçarsa çıkarmak için Heimlich manevrası yapılmalıdır. Heimlich yöntemi nedir?
Ebeveynlerin ve bakıcıların ihmali, bebekler için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Özellikle 3 yaşından küçük çocuklar içgüdüsel olarak ağzına bir şey sokar bu yüzden tehlike daha da artar. Bu bağlamda, yiyecek “en suçlu olarak belgelenen” yabancı cisimlerden biridir. Çocuklarda hava yolu tıkanıklığına neden olan nesneler arasında oyuncak parçalarından nohut, fındık ve yer fıstığına, iğne ve kusmuğa kadar pek çok risk faktörü yer alıyor. Hava yolu tıkanıklığını önlemenin en etkili yolu, çocukları tehlikeli nesnelerden uzak tutmaktır. Madeni paralar, çakıl taşları, çiviler, cıvatalar, piller, düğmeler, iğneler ve oyuncaklar, solunum yolu tıkanıklığına neden olan yaygın yutmalardır. Esas olarak yemek sırasında ortaya çıkar, ancak çocuklarda, özellikle oyun oynarken veya ağızlarında nesnelerle ev ortamını “keşfederken” de görülebilir.
Heimlich manevrası, boğaz veya trakea yabancı bir cisim tarafından bloke edildiğinde hava yolunu açmak için abdominal basınç uygulayan acil bir tedavidir. Hava yolu tıkanıklığı “tam tıkanma” ve “kısmi tıkanma” olarak ikiye ayrılır. Tıkanıklık, hızlı bir bilinç kaybına yol açarak, hemen önlem alınmazsa yaşamı tehdit eden tehlikeye yol açabilir. Çoğu durumda, hastalar ne olduğunu açıklayamaz veya ifade edemez. Zamanında ve uygun önlem alınmazsa, hayat kurtarıcı bile beyne ve diğer hayati organlara oksijen taşınmasının bir süre olmaması nedeniyle felç gibi kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Nefes alamama, elinizi ensenize kaldırdığınızda ağrı, konuşamama ve morarma gibi belirtiler “tam tıkanıklık” belirtileridir. Bu durumda “Heimlich yöntemi” gerçekleştirilir. Kısmi tıkanma ile öksürük oluşur. Nefes almak ve konuşmak sorun değil. Bu durumda hasta öksürmesi için cesaretlendirilir ve başlangıçta pozisyonuna getirilir. Solunum veya öksürük zayıflar veya kaybolursa ve morarma gelişirse hemen müdahale edilmelidir.
Boğulduktan sonra beyni 4 dakikadan fazla oksijensiz bırakmanın beyin hasarına ve ölüme neden olduğu düşünülüyor. Bu nedenle herkesin boğulma için ilk yardımı bilmesi önemlidir. Uzmanlar boğulmak için mideye baskı yapılmasını tavsiye ediyor. Heimlich manevrasını total oklüzyonda yapan kişinin durumu önemlidir. bu insanlar;
Hamile yetişkinler veya 1 yaşından küçük bebekler
1 yaşından büyük çocuklar ve hamile olmayan yetişkinler
kendin olabilirsin Kimin bakıldığına bakılmaksızın, Heimlich prosedüründen sonra boğazda veya solunum yolunda herhangi bir fiziksel hasar olmadığından emin olmak için her zaman bir doktora danışılmalıdır. Boğuluyormuş gibi görünen kişinin bilinci yerindeyse ve öksürüyorsa cismi kendisi çıkarabilir. Bu durumda Heimlich yöntemini kullanmayın.