Keten tohumu, içerdiği omega-3 yağ asitleri ile birlikte faydalı besinler listesinde yer alabilir. Keten tohumunun faydaları hakkında daha fazla bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz…
Keten tohumunun faydaları nelerdir ? Keten tohumu ne işe yarar ?Kim keten tohumu kullanmaktan kaçınmalıdır?
Keten tohumu neye iyi gelir Keten tohumu, chia tohumu veya kinoa gibi trend bir besin olmasa da aslında keten tohumunun faydaları nedeniyle düzenli olarak diyetinize dahil edebileceğiniz bir üründür. Aklana gelen, keten tohumunun bir omega-3 deposu olduğudur. Topraksı bir tada sahip olan bu kahverengi tohumlar, görünüş olarak susam tohumlarına benzer. Bütün olarak yemek yerine, ezmek en iyisidir, böylece sindirimi daha kolay olur, böylece bağırsaklarınızdan bütün olarak geçmez. Keten tohumu tozundan fayda gördüğü söylenmektedir. sağlıklı yağ
Keten tohumu, yağlar, lif ve antioksidanlar sağlamaktadır. Eski Mısır ve Çin’de yetiştirilen bu tohum, binlerce yıldır Asya’da Ayurvedik tıbbın konusu olmuştur. Keten tohumunun birçok kullanımı vardır. Yağ, un, toz ve kapsüller kullanılabilir. Geçmişten gelen amaç; kabızlık, diyabet, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, kanser veya diğer rahatsızlıklar. Ancak keten tohumunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Çünkü bu gıda hakkında araştırılması gereken pek çok soru var. İşte keten tohumunun artıları ve eksileri…
Dolaşımı hızlandıran bu asit, iltihap önleyici etkilere sahiptir. Yağ asitleri, kemik kaybına neden olan osteoporozla mücadelede ve tip 2 diyabetin önlenmesinde etkilidir. Keten tohumu güç sırrı
İki yemek kaşığı keten tohumu 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel protein, B vitaminleri, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin sağlar. Magnezyum uykuyu ve ruh halini iyileştirir, manganez kollajen üretimini destekler ve cilt ve kemik sağlığı için faydalıdır. Fosfor sayesinde hücre oluşumu ve kemik koruması garanti edilir. Bakır, enerji ve kollajen üretimini destekler. Vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için de gereklidir. Tiamin, enerji sağlayarak sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
Polifenol adı verilen antioksidanlar açısından zengin olan keten tohumu, kanser ve kalp hastalıklarının neden olduğu oksidatif strese karşı korur; oksidatif strese maruz kalmaz; hafifletir. Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Keten tohumu yağı kalp sağlığını destekler. Bu yağlar, kötü kolesterolü (LDL) ve kan basıncını düşürmede ve ateroskleroz ve felci önlemede etkili olabilir. Bir çalışma, düzenli keten tohumu tüketiminin LDL kolesterolü %20 ve toplam kolesterolü %15 azalttığını buldu.
Keten tohumu hem çözünür hem de çözünmez diyet lifi içerir. Çözünür lif dışkıyı yumuşatır. Bu bağırsakta emilimi kolaylaştırır. Öte yandan çözünmeyen lif, atık ürünlerin bağırsakta daha kolay hareket etmesine izin vererek normal sindirimin uyarılmasına yardımcı olur. Bu iki lif türü, sağlıklı sindirimi sağlamak için birlikte çalışır. Bu lifler sayesinde toksinler ve fazla yağlar vücuttan atılır.
Keten tohumu içeriğindeki lignan sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanseri tümörlerinin gelişimini önlemede faydalıdır. Bu bileşikler yeni kan damarlarının oluşumunu ve büyümesini durdurma gücüne sahiptir. Araştırmalar, meme kanseri riskinden korunmak için keten tohumunun düzenli tüketilme oranının %18 olduğunu gösteriyor. kan şekerini dengelemek
Yapılan araştırmalar keten tohumunun kan şekerini düşürmede de etkili olabileceğini göstermiştir. İnsülini iyileştiren bu besinin şeker hastalığını önlemede de faydalı olduğu iddia edilmektedir.
Keten tohumunun cilde olan faydaları, keten tohumu yağı ile gözle görülür şekilde telaffuz edilmektedir. Bu araştırmaya göre, keten tohumu yağı kullanan kadınların cilt hassasiyetinde önemli bir azalma olduğu, pürüzlü ve pul pul dökülen ciltten şikayetçi oldukları görülmüştür. keten tohumunun cilde faydaları. Keten tohumunun saça da iyi geldiği bilinmektedir. Keten tohumunda bulunan omega-3’ler saç köklerini besleyerek kepek oluşumunu engeller ve saçların daha parlak görünmesini sağlar. İçeriğindeki E Vitamini ile kırılmaya dayanıklı saçlara ve nemi tutan saçlara katkıda bulunur.
Protein depolayan ketendeki çözünür lif, su ile birleştiğinde jel benzeri bir kıvam oluşturur. Bu, mide boşalmasını yavaşlatır. Bu, daha yavaş acıktığınız ve daha uzun süre tok hissettiğiniz anlamına gelir. Araştırmalar, günde iki yemek kaşığı keten tohumu tüketmenin kilo vermenize ve belinizi inceltmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Keten tohumunun kadın sağlığına olan faydalarından da bahsedebiliriz. Hamile kalma şansınızı artırabilir. Hormonları dengeler ve yumurtlamayı destekler. Postmenopozal kadınlarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarında da keten tohumu rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Bitki bazlı bir protein ve omega-3 yağ asitleri kaynağı olan keten tohumu, veganlar ve vejeteryanlar için iyi bir besindir. Vegan yumurta ikamesi olarak kullanılabilir.
Peki keten tohumu kimler için ve hem zararı hem de faydası olan nedir? Özellikle hamile ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri tavsiye edilir. Yüksek potasyum içeriği böbrek hastalığı olan kişiler için keten tohumunu olumsuz etkileyebilir .Keten tohumu fitoöstrojenler içerir. Kanseri önlemede faydalı olsa da östrojene bağımlı kanser hastaları tarafından tüketilmemelidir.
Divertiküliti olan kişiler, sadece keten tohumlarını değil, bütün tohumları yemekten kaçınmalıdır.
Keten tohumu öğütüldüğünde hava ile artan temasından dolayı çok çabuk oksitlenir. Bu nedenle bütün olarak yenmesi tavsiye edilir. Toz halinde tüketilecekse kavanozlara az miktarda alınmalı ve bekletilmeden tüketilmelidir.
https://neolduki.com/dunyanin-ilk-engelli-astronotu-secildi/
keten tohumu çok faydalı
https://www.1isara.com/eytde-beklenen-gun-basvurular-basladi/
keten faydalı ve tehlikeli
https://neolduki.com/keten-tohumunun-faydalari/
https://www.1isara.com/yakit-indirimi-geldi-iste-guncel-yakit-fiyatlari/