Neden Uyurken Dişlerimizi Sıkarız ? Size hiç uykunuzda dişlerinizi gıcırdattığınız veya gıcırdattığınız oldu mu? Ya da biri size bunu ded mi ?
Bazı insanların gün boyunca dişlerini gıcırdatırlar, ancak bruksizm hastalarının çoğu geceleri uyurken dişlerini daha çok gıcırdatırlar. Uyku evresi sırasında ‘propriyosepsiyon’ ve koruyucu reflekslerin baskılanması güçsüzme yol açabilir. Bu, geceleri dişlerinizi sıkarken 2-3 kat daha fazla kuvvet uygulayabileceğiniz anlamı gelir. Çocukların süt dişleri ve sürekli dişleri sürerken dişlerini gıcırdattıkları da görülebilir. Bu aşınma olarak tolere edilebilir bir hareket ve genellikle dişin uzaması.
Bruksizm olan birçok kişi kulak ağrısı nedeniyle bir kulak burun uzmanı boğaza başvurur. Bruksizm durumunda, ana şikayet genellikle bir temporomandibular şikayettir. Aşırı ve uzun süreli kuvvete maruz kalma temporomandibular eklemler ödemine, disk ve kemik deformitesine ve artrite yol açabilir. Eklem, çene açılıp kapanırken bir klik sesiyle kilitlenebilir. Eklem ciddi şekilde deforme olmuşsa bruksizm tedavisi başarılı olamaz. Bu nedenle erken teşhis ve koruyucu tedavi çok önemlidir. Bruksizm, çiğnediğiniz kaslarda ve yürüdükleri olarak baş ve boyun kaslarında spazmlara ve miyofasiyal ağrıya neden olabilir. Çoğu zaman, insanlar kulak, göz, şakak ve boyun bölgesindeki ağrı için bir kulak burun uzmanı boğaz veya nörolog görürler. Ağrı sabahları artar ve gün boyunca azalır.
✅Yorganı çıkarmak
✅Sık baş ağrısı ve boyun ağrısı
✅Diş ağrısı
✅Kulak ağrısı gibi doğal Ağız ağızları ve kapatırken çıkan klik sesi Dişler stresten ağrıyor Bruksizmin birçok nedeni vardır. Stres, hiperaktivite, aşırı kaygı ve mükemmeliyetçilik, sinirlilik ve kaygı en yaygın nedenlerdir. Psikolojik lifler yanı sıra merkezi sinir sistemi, endokrin gidiş, Parkinson hastalığı, çıkış parazitleri gibi faktörler de rol oynayabilir. Üst ve alt dişlerin sigortası maloklüzyonu ve yanlış tedavi de bunu tetikleyebilir. Kahve ve tütün gibi tahriş edici maddeler de etkisi olabilir. Bruksizm dişleri yok eder.
Bruksizm dişleriniz, çene eklemleriniz, çene kaslarınız ve baş ve boyun için çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Dişler normal kuvvetin 2-3 katı kuvvetle birbirine sürtünür. Diş çıkması, doku kaybı, lateral ve lateral diş kırıkları ve girinti kusurları görülür. Diş etleri çekilebilir ve aşırı duyarlılıktan şikayet edebilir. Yanakların iç kısmında yanak ısırmasına yol açabilecek beyaz defterler oluşur. Bruksizm ayrıca ağız dolguları ve porselen kaplamalar gibi restorasyonların ilerlemesine, çatlamasına veya sızmasına neden olabilir. Gözetimsiz bırakmasa diş çürümesine yol açabilir.
Koruyucu tedavi ile bruksizmin ilerlemesi önlenebilir. Bunun için ağız içi atel kullanılır. Bruksizmin çevçeve yapısını oluşturan hasara göre tedavi ve/veya koruyucu splintler kullanılır. Splint uygulayarak diş sıkma ve gıcırdatmanın şeklini, yönünü ve kuvvetini de belirler. Bir atel TME (temporomandibular eklemler) uzmanı, onu kişisel isteklerinize göre uyarlayacaktır. Aynı zamanda sürekli kontrol ile profilaksi/profilaksi işlemi yapılabilmektedir. Birçok farklı atel türü vardır, bu nedenle uygun splinti seçmek için doğru bir teşhis içerir. Genel olarak temporomandibular eklemlerdeki kas spazmı, ödem ve blokaj atel ve kontroller kullanılarak giderilebilir. Stabilize edici bir atel yoğunluğunu yardımcı olabilir. Daha ciddi vakalarda diş hekimleri, nörologlar, ortopedi cerrahları,
Bruksizm’i tamamen görebilmenin kesin bir yolu yoktur. Botox ve antidepresanlar diş gıcırdatma için etkili tedavilerdir. Ancak uzun yapılar yapılarının başarılı olamadığını gösteriyor. Bazı antidepresanların bruksizmi arttırdığı bile devam ediyor. Önleyici tedavi, çene sistemi (dişler, kaslar ve temporomandibular eklemler) hasar görmemesini veya ilerlemesini sağlayabilir.