DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Diş Eti iltihabına Dikkat ! Nedenleri nelerdir?

Diş Eti iltihabına Dikkat!

Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde diğer dokuları da etkileyerek daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Diş Eti iltihabına Dikkat,Periodontal Hastalık Belirtileri

Ağız sağlığı için Diş eti iltihabına dikkat etmeliyiz!

periodontal hastalık tedavisi
Protezler; diş etleri, dişlerin çene kemiğine tutunmasını sağlayan çene kemiği ve periodontal lifler tarafından desteklenir. Sadece bu destek dokuların diş eti iltihabına diş eti iltihabı denir. Hastalık ilerleyip diğer dokuları etkileyerek kemik kaybına neden olduğunda buna periodontitis (yaygın olarak alveoler pyorrhea olarak bilinir) denir. Diğer bir deyişle periodontal hastalık iki kısma ayrılabilir.

Diş eti , Periodontal Hastalık Belirtileri

Diş eti hastalığının tespit edilmesi genellikle zordur. Sağlıklı sakız; uçuk pembe, donuk, portakal kabuğu gibi çukurlu, sıkı kıvamlı. Periodontal hastalık belirtileri şunları içerir:

Diş eti kanaması (diş fırçalarken, sert yiyecekler yerken istemli olarak)
Diş eti renginde ve yüzey dokusunda değişiklikler (kırmızı, parlak, pürüzsüz yüzey)
matematik eğitimi
genişlemiş diş etleri
diş eti çekilmesi, dişlerin uzaması
diş hareketi ve aralığı
dişlerin titremesi
Ağızda kötü tat ve koku

Periodontal Hastalık Belirtileri,Diş Eti iltihabına Dikkat!

Periodontal Hastalığın Nedenleri

Periodontal hastalığın ana nedeni; ağzınız temizlenmediği için dişlerinizin yüzeyinde ve diş eti hattında milyonlarca mikroptan oluşan “mikrobik plak” adı verilen bir birikimdir. Tabakalardaki mikroorganizmalar kontaminantlar üreterek periodontite neden olur. . Plak yumuşaktır ve diş fırçası veya diş ipi ile kolayca çıkarılabilir. Temizlemezseniz kireçlenir ve tartara dönüşür.

Tartarın pürüzlü yüzeyi plağın hızla büyümesine ve birikmesine neden olur. Yine yumuşak ve yapışkan yiyecekler plak oluşumunu destekler. Genel sağlık sorunları, zayıf bir bağışıklık sistemi, beslenme yetersizlikleri, ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler ve hamilelik, plak mevcut olduğunda hastalığın gelişimini kolaylaştırır. Genetik faktörler de insanları bu hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Tedavide ne kadar erken başlanır ise sonuçlarda o kadar iyi olabilir. Plak, hastalığın ana nedenidir, bu nedenle plak temizliği, herhangi bir kişisel ağız bakımı tedavisinin mihenk taşıdır. Tedavi yoluyla sağlığın korunması da ağız bakımına bağlıdır. Bunu yapmak için, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce dişlerinizi ve diş etlerinizi fırçalayın ve dişlerinizin arasını temizlemek için diş ipi ve ara yüz fırçası kullanın. Ağız içi muayene ve tüm dişlerin röntgenleri hastalığın boyutunu belirlemek ve tedaviyi planlamak için kullanılır.

Tedavide ilk adım ağız hijyeni ve diş yüzeyinin temizlenmesi ile dişlerdeki plak, tartar ve lekelerin çıkarılmasıdır. Bu işlemler 2-3 seansta gerçekleştirilir. Hastalık ilerledikçe periodontal cerrahi tedavinin ikinci aşamasıdır.

Osteoporozunuz varsa…

Hastalık ilerlemişse ameliyat gerekebilir. İltihaplı ve genişlemiş diş etleri ağız bakımını zorlaştırır. Ayrıca eş zamanlı kemik rezorpsiyonu ile periodontal tedavi genellikle lokal anestezi altında yapılır ve bu işleme periodontal cerrahi denir. Hastalık diş etleriyle sınırlıysa ve ilk tedaviye rağmen iltihaplanma veya çoğalma meydana gelirse diş etleri kesilerek çıkarılır ve yara yüzeyi 1 hafta süreyle macunla kapatılır. Osteoporoz için diş eti çıkarılır, iltihaplı doku temizlenir, kemik düzeltilir, diş eti kemiğin üzerine yerleştirilir ve dikilir. Bir hafta sonra dikişler alınır.

Diş eti iyileşmesi ne kadar sürer?

Diş eti iltihabı periodontal hastalık ile tamamen tedavi edilir, ancak çoğu zaman periodontitiste kaybedilen doku tam olarak restore edilemez. Uygun koşullar altında, osteogenezi uyaran maddeler katılarak kemik oluşumu yeniden oluşturulabilir. Böylece ağzınızı sağlıklı bir ağzı olan biri kadar kolay temizleyebilirsiniz. Periodontal hastalığın şiddetine bağlı olarak bu tedavi 3 haftadan 6 aya kadar sürer. Tedaviden sonra 3 ila 6 ayda bir düzenli kontroller gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.