Boza İçmenin Faydaları Nelerdir ? Doğru tüketildiğinde lezzetli bir atıştırmalık olan boza, sadece lezzetli bir kış içeceği değildir. Unutulmamalıdır ki boza, bağışıklık sistemini desteklediği gibi sindirim sistemine de pek çok faydası olan bir karbonhidrattır.
Kışın ikonik içeceklerinden biri olan boza, sağlıklı miktarlarda tüketildiğinde pek çok fayda sağlıyor. Kış günlerinde genellikle tercih edilen sıcak içeceklerin yanı sıra soğuk içeceklerde de bol miktarda tüketilen boza, tatlı ve ekşi tadıyla öne çıkıyor. Boza kelimesi Farsça darı anlamına gelen “buze” kelimesinden gelmektedir. Bir zamanlar kış mevsiminde sokak tezgahlarında satılan boza, Osmanlı Devleti’nde önemli bir yere sahipti. Günümüz biralarından çok farklı olsa da bozanın bilinen en eski bira türü olduğu sanılıyor. 1074 yılında Kaşgarlı Mahmut Divan-ü Lügat-i Türk‘te bozanın darıdan yapıldığını bildirmiştir. Kafkasya’da yaşayanların eski çağlarda boza yedikleri bilinmektedir. Kırım, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Mısır’da yaygın olan boza, Doğu Avrupa ve Balkanlar’da da tüketilmektedir. Boza 16. yüzyılda dükkânlarda satılırdı.
Boza; darı irmiği, şeker ve sudan yapılan fermente bir içecektir. Boza fermentedir ve probiyotikler içerir. Fermantasyon süreci bozadan bozaya değişir. Bozanın kalitesinin değişme sebeplerinden biri de budur. Fermantasyon süreçlerindeki farklılıklar ayrıca fonksiyonel ve sindirilebilir özellikleri de değiştirir. Boza 30 derecede 24 saat mayalanmaya bırakılır. Daha sonra 4-5 derecede buzdolabına koyun ve tamamdır. Boza besin değeri ve kalori
Bir bardağı ortalama 210 kalori olan bu içeceğin enerjisi, içeriğindeki karbonhidratlardan geliyor. Eser miktarda protein içeren Boza, tam bir karbonhidrat kaynağı besindir. Enerji ihtiyacı yüksek olan kişiler boza içebilir.
Boza arpa, yulaf, buğday, mısır, pirinç ve darı gibi tahıllardan yapılır. Bu tahıllar, kansere ve kalp hastalığına karşı koruyan fenolik asitler açısından zengindir. Tahıllar demir, selenyum, magnezyum, B vitaminleri ve liften oluşur. Başta B vitaminleri (B1, B6, B12 vitaminleri) olmak üzere yüksek lif deposu olarak da bilinen boza, karbonhidrat kaynağı olarak da unutulmamalıdır. 1 çay kaşığı yaklaşık 3 dilim ekmektir. Bu nedenle servis miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir.
Türkiye’de üretiminde darı irmiği kullanıldığı için bu bozalar glütensizdir. Ancak arpa, buğday ve yulaf gibi diğer tahıllar da üretiminde kullanılabilmektedir. Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olan kişiler darıdan yapıldığından emin olmalı ve bu duruma sahiplerse tüketmelidir.
Şeker hastalığı, insülin direnci ve hipoglisemisi olan kişiler de boza tüketirken çok dikkatli olmalıdır. Fermente gıdalar yemek gut ataklarını şiddetlendirebilir. Bu kişiler diyetlerinde fermente ürünlerden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Bu nedenle fermente bozadan kaçınılmalıdır. Kilo vermek isteyen kişilerin de tüketime dikkat etmesi gerekir. Bozanın yüksek kalorili bir içecek olduğunu unutmamak gerekir. Enerji değeri göz önünde bulundurularak günlük ekmek tüketimi azaltılmalı ve boza tüketim sıklığı azaltılmalıdır.
Genellikle tarçın ve leblebi ile içilen boza, en iyi soğutulmuş olarak servis edilir. Boza maya bazlı bir içecek olduğu için saklama koşulları çok önemlidir. Maya oluşumunu önlemek için açıldıktan sonra serin yerde saklayın ve en kısa sürede tüketin. +4 derecede buzdolabında saklanması raf ömrünü uzatacaktır. Bozadaki kötü koku veya köpük, bozanın bozulabileceğinin bir işaretidir. Boza nasıl yapılır?
Darı irmiği, şeker ve sudan boza yapılır. Hammadde hazırlama, pişirme, soğutma, süzme, şeker ekleme ve fermantasyon aşamalarından oluşur. Sıcaklık fermantasyonda önemli bir faktördür.
Boza, içerdiği aktif maya ve laktik asit sayesinde sindirim sistemini rahatlatır. Ancak fazla tüketildiğinde şişkinlik ve ishal gibi sorunlara neden olabilir.
Antioksidan açısından zengin olan boza, bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynuyor. Probiyotik bakterilerle bağırsak florasını düzenleyerek bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca soğuk algınlığı ve kanseri önleyebilir. Bu antibakteriyel sıvının çeşitli enfeksiyonların tedavisinde de etkili olduğu bilinmektedir. Öksürük tedavisine yardımcı olduğuna inanılmaktadır. daha fazla anne sütü
Emziren annelerin artan enerji ve su ihtiyacını giderir, süt üretimini artırır.
Çocuğunuzun büyümesi için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Enerji gereksinimleri arttıkça, metabolik süreçleri kontrol eden vitaminlere olan ihtiyaç da artar. B vitaminleri, karbonhidrat metabolizmasında yer alır, hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır.
Saatlerce yoğun antrenman yapan sporcuların enerji gereksinimleri artar. İçtiğiniz anda bu ihtiyacınızı giderebilecek güzel bir içecek. B vitaminleri enerji sağlamak ve sinir sistemini korumak için karbonhidratları yakar. Bir probiyotik olarak, bir sporcunun bağışıklık sistemini destekler.
Ruh halini etkileyen B vitamini kaynağı olan boza, bu etkisiyle kaygıyı önlemeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca probiyotik yönü nedeniyle bağırsak florasını düzenleyerek depresyona eğilimin azalmasına yardımcı olur. Sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu varsayılmaktadır. Özellikle gergin sinirleri rahatlatabilir ve sakinleştirebilir.