DOLAR
32,5258
EURO
34,9344
ALTIN
2.439,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Kan bağışında bulunmadan önce bilinmesi gerekenler ?

16.03.2024
1.254
A+
A-

Kan bağışında bulunmadan önce bilinmesi gerekenler ?

Kan bağışında bulunmadan önce bilinmesi gerekenler ? Kan bağışı hayat kurtarabilir. Kan bağışı hakkında bilmeniz gerekenler…

Kan bağışında bulunmadan önce bilinmesi gerekenler ?

Kızılaya kan bağışı yapmak

Başımıza bir şey gelmedikçe çoğumuz sağlığımızı umursamıyoruz. Ama en çok değer verdiğimiz ve en çok dikkat ettiğimiz şey sağlık olmalı. Yani kendin için düşündüğünde başkasını mı düşünüyorsun? Başkalarının hayatını kurtarmanın ne kadar önemli olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bazı durumlarda kan bağışı hayat kurtarabilir. Ancak kan bağışı yapmak her zaman mümkün olmuyor. Kan bağışı yapmak için birkaç testten geçmeniz ve kan bağışı gereksinimlerini karşılamanız gerekir.

Kan bağışı hakkında

Kan Bağışı; Gönüllü ve sağlıklı bağışçılardan kan ve kan ürünleri elde etmek için kan merkezlerine kan alınması işlemidir. Donör Bilgi ve Onam Formu ile Donör Referans Formunu okuduktan sonra sizden Donör Referans Formunu cevaplamanız ve imzalamanız istenecektir. Donör olmaktan memnunsanız, tam kan sayımı, kan tayini ve serolojik testler için 2 şişe kan alınacaktır. Bu örneklerden anti-HIV, anti-HCV, HBsAg, sifiliz testleri çalışılmıştır. Test sonuçları iyi ise kan alınır.

Kızılaya kan bağışı nasıl yapılır?

Kan almak için uygun bir damar belirlenir ve cilt antiseptik solüsyonla yıkanır. Kısırlık bozulmadığı sürece damar sokulur. Damara girdikten sonra kan kesesi dolmaya başlar. Torbadaki solüsyon otomatik kan alma cihazı kullanılarak kana karıştırılır. Kan alımı 8-10 dakika sürer.

Kan bağışı koşulları

Kan bağışı için şartlar şu şekildedir.

19 yaşındaydı
66 yaş altı,
61 yaş altı ilk kez kan bağışında bulunanlar
son bir yılda ameliyat, dövme, akupunktur veya piercing olmaması;
50 km’den fazla,
bulaşıcı hastalık yok
kan bağışlayacak kadar iyi hissetmek
Kan bağışı talep formundaki soruları doğru cevaplayan ve uygun görülen kişiler kan bağışçısı olabilir.
Yukarıdaki kan bağışı şartlarını karşılamıyorsanız, kan bağışında bulunun.

Kan sayımı, bağışlamak için yeterli kanınız olup olmadığının bir göstergesi olarak kullanılan bir tarama testidir. “Kan merkezlerinden donör bilgileri ve onam formları alınabilir. Hangi durumların önemli olduğu konusunda bilgi verebilirler. Çünkü her ikisi için de önemli risk oluşturmaktadır. Düzenli veya devam eden ilaç kullanımı, mevcut veya geçmiş tıbbi rahatsızlıklarınız teşhis edildiyse, sorumlu personele bildirmelisiniz. Bağış öncesi testler sadece bazı hastalıkları gösterir, bu nedenle istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde vermeniz önemlidir.

Kan bağışında bulunmadan önce bilinmesi gerekenler ?

Önce ve sonra kontrol edin!

Bağış aralığı ortalama. Erkek donörler için 90 gün, kadın donörler için 120 gün. Özel durumlarda bu süre kan merkezi doktoru ile kararlaştırılabilir.

Kan vermeden önce mide dolu olmalı ama aşırı olmamalı ve özellikle yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bol su içmelisiniz. Bağışçılar aşırı yorgun veya uykulu olmamalıdır. Alkol ancak 12 saat öncesine kadar tüketilebilir. Kalp atış hızı, kan basıncı ve vücut ısısı belirtilen makul aralıklar içinde olmalıdır.

Kan bağışı işleminden sonra. Bol su için, en az 1 saat sigara içmekten kaçının, 24 saat elektrik gerektiren ağır işlerden (örneğin kaçınılmalıdır. Kan alma koluyla ağır nesneleri kaldırmayın. Kendinizi hasta hissediyorsanız, yere düz bir şekilde uzanın ve bacaklarınızı kaldırın. Bağışçının fiziksel durumu iyiyse normal aktivitelerine devam etmesi güvenlidir.

Reaksiyon ilerledikçe…

Kan bağışı sırasında ve sonrasında herhangi bir özel sorun yaşanmaz. Nadiren baş dönmesi, terleme, çarpıntı, mide bulantısı, kusma, bayılma, kas spazmları, şişme ve enjeksiyon yerinde morarma gibi sorunlar görülebilir. Kan merkezi personeli bu gibi durumlarda gerekli adımları atacak bilgi ve deneyime sahiptir. Kan bağışçıları, kan bağışı sırasında ve sonrasında hekimlerinin tavsiyelerine ve yetkili personelin talimatlarına uymalıdır. Daha önce kan bağışında bulunduysanız ve reaksiyon gösterdiyseniz, bunu kan merkezi personeline bildirmelisiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.