DOLAR
32,5061
EURO
34,7169
ALTIN
2.487,48
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Beyaz lahananın faydaları

14.04.2024
754
A+
A-

Beyaz lahananın faydaları

Beyaz lahananın faydaları nelerdir ? Genellikle turşu olarak tüketilen Beyaz lahana yemeklere, salatalara ve çorbalara dahil edilmesi için pek çok nedeni vardır. Çünkü faydaları saymakla bitmez.

Beyaz lahananın faydaları


Beyaz lahananın kokusunun sırrı…”Pişirirken ki o koku olmasaydı…” Çoğu kişinin aklına “Beyaz lahana” denilince muhtemelen ilk olarak koku gelir. Ancak pişirildiğinde hoş olmayan bir koku yayan kükürt bileşikleri beyaz lahanayı daha değerli kılar, içerdiği vitamin, mineral ve güçlü bileşenler onu doğanın kış için mucizevi ilaçlarından biri yapar. Öncelikle lahana tüketmekle ilgili bazı uyarıları paylaşalım.
Beyaz lahanası kan sulandırıcı kullananlar tarafından dikkatli tüketilmelidir yani hipotiroidisi olan kişiler tarafından fazla alınmamalıdır. Haftada iki kez alınması uygundur.

1. Bağışıklığı artırmaya yarar

C vitamini açısından birçok sebzeden çok daha güçlü olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklığı güçlendirir. 100 gram Beyaz lahana günlük C vitamini ihtiyacınızın %40’ını karşılayabilir. Pişirme, bekletme ve işleme, C vitamini içeriğini azaltır, ancak yine de önemli faydaları vardır.

2. B vitaminleri lahana yapraklarında gizlidir

Ayrıca tiamin, riboflavin ve niasin gibi B vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. B vitaminleri özellikle sinir sistemi için faydalıdır. Ayrıca bağışıklığı güçlendirici özelliği vardır. Bir porsiyon Beyaz lahana veya salata, günlük B vitamini ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilir.

3. Beyaz lahana  beslenmenin kralıdır

Kalorisi çok düşük olduğu için diyete uygundur. 100 gram 24 kcal enerji içerir. Özellikle çiğ tüketildiğinde diyetinize daha az kalori verirler. Yemek hazırlarken içerdiği vitaminleri, özellikle yağda eriyen K ve A vitaminlerini emmesi için az miktarda yağ eklemeyi ve mideyi hemen terk etmeden uzun süre tok tutmayı unutmayın.

4. Ödem atılmasına yardım eder

Bu sebzenin yapısında vücuttan su atılmasına, kan dolaşımının hızlanmasına, ödemin azalmasına, su ile birlikte sodyumun vücuttan atılmasına ve dolayısıyla tansiyonun düşmesine yardımcı olan lifler ve bazı maddeler vardır.Öğünler ve salatalar yüksek tansiyonlu kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. kan basıncı ve ödem.

Beyaz lahananın faydaları5. Kalsiyum depolama

Güçlü bir kalsiyum kaynağıdır ve bu konuda diğer sebzelerden birkaç adım öndedir. 100 gram Beyaz lahana günlük kalsiyum ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilir. Dişlerin ve kemik dokusunun dayanıklılığını destekleyen bu sebzenin ister çiğ ister pişmiş olsun kalsiyum düzeyi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

6. Kabızlığı önler

Özellikle pişirildiğinde hoş olmayan kokular yayan kükürt bileşikleri, lahananın sindirim sistemini olumlu yönde etkilemesini sağlar.

7. Güçlü antioksidan

Antioksidan gücü yüksek bir sebze olan lahana, serbest radikallerle savaşır ve kanseri önler. Ayrıca bağışıklık sistemini baskılayan bozukluklar, karaciğer hastalığı, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.

8.Lahana Turşusunun Faydaları

Beyaz lahana turşusu yaparak probiyotik özellikler katabilirsiniz. Ancak turşulara tuz eklenmesi probiyotik miktarını azaltabilir. Probiyotikler, bağırsaklarınızda yaşayan iyi bakterilerdir. Bağırsakları sağlıklı tutarak vücudu birçok hastalıktan korurlar. Unutulmaması gereken tek şey: Sirke ile turşu yap, lahana ye ve sıcak su iç.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.