DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Beden İmajı Bozukluğu Nedir?

Beden İmajı Bozukluğu Nedir?

Beden imajı bozuklukları nedeniyle birçok kişi diyet ve aşırı egzersiz yaparak sağlığına zarar verebilmektedir.

Beden imajı bozukluğu nedir?

İster gerçek bir fiziksel kusur olsun, ister hafif bir fiziksel kusur olsun, vücudun kusurlu olduğunu düşündüğü bir kısmıyla zihinsel meşguliyet ve meşguliyet durumu olarak tanımlanabilir.

Beden İmajı Bozukluğu Nedir?

Beden imajı bozukluğunun belirtileri

İnsanlar çirkin olduklarını ya da vücut şekillerinin bozuk olduğunu düşünürler. Gözlemledikleri ve algıladıkları kusurlar, kişinin objektif olarak değerlendirdiği anlamda kusur sayılmaz. Başkaları tarafından hata olarak görülmeyen ve dile getirilmedikçe fark edilmeyen basit hatalardır. Bu düşünceler vücudun herhangi bir bölümünü içerebilir. Sevmedikleri vücut bölgelerine odaklanırlar. Bulunan kusurları ortadan kaldırmak veya örtbas etmek için büyük çaba sarf ettiler.

Her zaman aynada vücudunuzun iyi olmayan kısımlarını kontrol edin veya özçekim yapın. Başkalarının fikirlerini isteme ve görünüşleri hakkında yorum isteme eğilimindedirler. Vücut imajı bozuklukları için diyet yapma, aşırı egzersiz yapma, sık kilo alma, ten rengiyle oynama, deri yolma gibi müdahaleler oldukça yaygındır. En yaygın davranış sorunları arasında saç yolma, tırnak ve kütikül ısırma ve kozmetik ve giyim için aşırı harcama yer alır. İnsanlar bu belirtileri utançtan saklama eğilimindedir.

Beden İmgesi Bozukluğuna Ne Sebep Olur?

Vücut imajı bozukluğunun gelişimine birçok faktör katkıda bulunur. Bu faktörler kabaca genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik modeller ve sosyal çevre olarak belirlenebilir. Bir kişinin görünüşünden memnuniyetsizliğin ana nedenleri, düşük benlik saygısı, depresyon ve yeme bozukluklarıdır. Bazı araştırmacılar azalmış serotonerjik fonksiyon için kuyruk asimetrisini suçlayan çalışmalar yayınladılar. Bu bulgu, obsesif kompulsif bozukluk ile benzerlikleri desteklemektedir. Erken çocukluk travmasının bozukluğun gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.

Batı kültüründeki popüler beden imajı, beden imajı bozukluklarını kültüre bağımlı hale getirmektedir.

Utangaç, içe dönük ve takıntılı kişilik özellikleri, beden imajı bozukluğu olan kişilerde en sık görülen kişilik özellikleridir. Beden imajı bozukluğunun ortanca başlangıç ​​yaşı 15 ila 17 olarak bulundu. Okul öncesi yıllarda bile başlayabileceği gözlemlenmiştir.

Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza

Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza gibi yeme bozukluklarında, kişinin benlik saygısı kilosu veya genel vücut şekli ile ölçülür. Özellikle anoreksiya nervoza ve bulimia nervozanın beden imajını azalttığı bilinmektedir. İnsanlar kendilerini fazla kilolu olarak görüyor. Kilo vermek için diyet kısıtlamaları, aşırı egzersiz ve kusma alınır. Bu bozukluklar, bu açılardan beden imajı bozukluklarına benzer. Bununla birlikte, zayıf vücut imajı, yeme bozukluklarının tek nedeni değildir.

Beden imajı bozuklukları ve diğer eşlik eden problemler

Beden Algı Bozukluğu; Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Anksiyete Bozukluğu, Depresyon ve Alkol ve Madde Bağımlılığı sıklıkla aynı anda ortaya çıkabilir. Beden imajı bozukluğu olan kişilerde intihar girişimleri ve intihar düşünceleri yaygındır. Çevrenizdeki insanlar size nasıl yardımcı oluyor?
Beden imajı bozukluğu olan kişilerin zihinleri, etraflarındakilerin müdahalesiyle değişmez. İnsanlar vücutlarında kusurlar olduğuna kesin olarak inanırlar. Çatışmacı diyaloglardan kaçınmak, çevresindeki insanlarla temasını kaybetmesini engeller.

Beden İmajı Bozukluğu Nedir?

Beden imajı bozukluklarının tedavisi

Beden imajı bozukluğu bir ruh sağlığı uzmanı tarafından tedavi edilir. Prensip olarak, bir ayakta tedavi görüşmesi yeterlidir. İntihar düşüncesi varsa hastaneye yatış gerekebilir.

☑️ Psikoterapötik bir yaklaşım olarak bilişsel davranışçı terapiBeden Algı Bozukluğu; Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Anksiyete Bozukluğu, Depresyon ve Alkol

Bilişsel yeniden yapılandırmanın amacı, hastanın görünüşleri hakkındaki inançlarını değiştirmek, anında rahatlama sağlayan tekrarlayan ve zorlayıcı davranışları azaltmak ve hasta güvenliğini artıran davranışları durdurmaktır. Egzersiz terapisi ve reaksiyon kontrolü temel tekniklerdir. Genellikle haftalık bir toplantı ile başlar. Ortalama 12-18 seanslık bir tedavi süresi planlanır. Tedavi planlanandan daha uzun sürebilir.

☑️ilaç tedavisi

İlaç tedavisi hastanın psikiyatrik değerlendirmesi, genel sağlık durumu ve kullandığı diğer ilaçlar dikkate alınarak ayarlanacaktır.

Bu durum için ideal tedavi sadece terapi veya ilaç değil, her ikisinin bir kombinasyonudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.