DOLAR
32,4752
EURO
34,8856
ALTIN
2.433,53
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Oruç tutarken vücudumuzda neler olur?

09.03.2024
376
A+
A-

Oruç tutarken vücudumuzda neler olur?

Orucun ilk haftasında vücutta neler olur, son haftasında neler olur, sağlığımıza faydaları nelerdir, orucun mucizesi nedir?
Oruç, nefsin arzularından uzak durmaya yönelik bir irade, açlığa ve susuzluğa dayanmaya yönelik bir sabır egzersizidir. Oruç, nefsin arzularını kontrol altına almanın, nefsi arındırıp yüceltmenin etkili bir yoludur. Oruç, yoksulların durumunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur ve bu nedenle onların sorunlarını hafifletmeye çalışır. Bu aynı zamanda “Aç insanlar, açların zorluklarını anlamazlar” atasözüyle de ifade edilmektedir.

Orucun faydaları nelerdir? 

Peygamberimiz oruçla ilgili şöyle buyurmuştur: “Her iyiliğin karşılığı 10-700 katıdır ama oruç başkadır; çünkü oruç benim içindir ve onun sevabını ben veririm.

Oruç tutarken vücudumuzda neler olur?Oruç mide ve bağırsaklara faydalıdır

Oruçluyken gün içinde yemek yiyemeyeceğiniz için iftar ve sahurda orta ve orta derecede yemek yemek, mide ve bağırsaklara tüm yıl boyunca yorgun olsalar bile kendilerini düzenleme şansı verir.

Mide asidinin düzenlenmesi sayesinde sindirim sistemi çok daha iyi çalışır

Ancak dediğimiz gibi iftar ve sahurda aşırıya kaçmadan ölçülü ve yeterli beslenmek önemli.

 

Oruç Belleği güçlendirir

Oruç tutarken kaçındığımız fiziksel talepler beynimizin elimizdeki göreve odaklanmasını sağlar. Gereksiz aktivitelere odaklanan beden algısına ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasını sağlar. Daha az yemek zihni açar ve kişisel gelişimi destekler.

Ramazan ayında oruç tutmak hem beden hem de ruh sağlığımızı geliştirir.

Oruç, insana gün içinde anlamayı, hoşgörülü davranmayı öğretir ve zihnin daha pratik çalışmasını sağlar.
Yiyecekleri sindirmek için zaman harcamayan vücudumuz, düşünce ve hafızamıza odaklanır. Yaşlanmayı yavaşlatır.
Ramazan ayında oruç tutanlarda kan damarları iyileşirken kan lipitleri ve kolesterol düşer. Oruç sayesinde damarlar temizlenir ve kan dolaşımı canlanır. Yani oruç bedenimize ve zihnimize sağlık getirir. Hücre yenilenmesini sağlar ve yaşlanmayı büyük ölçüde yavaşlatır.

 

Oruç tutarken vücudumuzda neler olur?Kansere karşı mücadelede

Kanser vücudun herhangi bir yerindeki bazı anarşik hücrelerin isyan etmesiyle başlar, vücudumuz sürekli metabolizma ile meşgul olduğunda genel olarak vücudumuzu kontrol edemez. Bir kişi oruç tutmuyorsa vücudun kendini kontrol etme zamanı vardır. Böylece arızalara anında müdahale ederek öncelikle kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
Kötü alışkanlıklardan vazgeçmeye yardımcı olur.Oruç sırasında alkol tüketimi çoğu zaman tamamen bırakılır veya en aza indirilir. Ayrıca gün içinde tütün tüketimi mümkün olmadığından iftar ve sahur arasında dikkatli olup irademizi koruyarak bu kötü alışkanlıklardan tamamen kurtulmanın yolunu buluyoruz. Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınız varsa Ramazan çok daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek için harika bir fırsattır.
Karaciğerin dinlenmesine yardımcı olur

Haftanın 7 günü 24 saat çalışmaya devam eden karaciğerimiz, tükettiğimiz onlarca zararlı ve zararsız yiyecek ve içeceklerden yorulur, oruç sırasında kendine zaman ayırıp dinlenebilir; Bu dinlenme süresi vücudumuzun çok daha sağlıklı çalışmasına ve karaciğerimizin her zamankinden daha iyi durumda olmasına olanak sağlar.

Oruç tutmak Zihinsel aktiviteyi artırır

Beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını sağlayan oruç, Parkinson ve Alzheimer gibi ruhsal hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve araştırmalar orucun zihinsel işlevleri artırdığını gösteriyor. Cildi temizler

Sindirim sistemimizin temizliğine bağlı olarak tüm vücudumuz da temizlenmiş olacaktır. Karaciğer ve böbreklerdeki toksin izlerinin atılmasını sağlar. Sonuç olarak cildiniz berraklaşır ve sivilcelerin azalmasına yardımcı olur.
Sabırlı olmayı öğretir

Oruç, sabır, belirli bir süre yeme ve içmemeye itaat etme özelliğidir ve bu özellik kişi için önemli bir psikolojik gelişimdir.

 

Oruç tutarken vücudumuzda neler olur?Yeme alışkanlıklarını oruç ile oluşturun

Beslenme alışkanlıklarını geliştirmek Oruç, kötü beslenme alışkanlığı olan kişilerin beslenme alışkanlıklarını düzenler Oruç, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesine ve doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasına yardımcı olur.Bu sayede aşırı yeme alışkanlığını düzeltir, obezite ve aşırı kilo sorunlarını önlemiş olursunuz. Gördüğünüz gibi Allah bize Ramazan orucunu nasip ediyor. Oruç sırasında vücudumuzu hastalıklardan da korur. Allah’ın Ramazan ayında 30 gün oruç tutmamızı söylemesinin birçok nedeni vardır. Akşam oruç tutarken vücudumuzda olup bitenlerden bahsedelim, gerçekten çok şaşıracaksınız. 3. ve 7. günlerde su içmeyi unutmayın

Sahur ile iftar arasında vücut oruca alışır, yağ tüketir ve bunu kan şekerine dönüştürür.Su tüketimi azaldığında vücut daha hızlı terler ve sıvı kaybı artar. Bu nedenle su tüketiminize dikkat etmeyi unutmayın. 8.-15. gün içinde vücut oruç tutmaya alışır. Vücudunuz artık üçüncü aşamaya girdi ve vücut neredeyse tamamen oruç tutmaya adapte oldu.İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi’nde anestezi ve yoğun bakım danışmanı Dr. Razeen Mahroof, “Bu aşamanın vücut üzerinde olumlu etkisi var” dedi. “Günlük yaşamımızda giderek daha fazla sağlıklı besin tüketiyoruz ve vücudumuz hastalıklarla mücadele gibi önemli görevleri yerine getiremiyor” diyen tıp uzmanı, oruç tuttuğumuzda bu durumun dengeli olduğunu; Vücut daha önemli işlevlere yeniden odaklanır ve enfeksiyonlarla savaşmak ve hastalıklardan kurtulmak daha kolay hale gelir.

 

Detoks etkisi 16 ila 30 gün

Ramazan ayının ikinci yarısında toksinlerden dolayı kalın bağırsak, böbrekler ve cilt ağrımaya başlıyor.Bu süre zarfında organların maksimum kapasitelerine döndüğünü söyleyen Dr.Razeen Mahroof, enerjinin arttığını, hafıza ve konsantrasyon geri dönüşünün güçlendiğini vurguluyor. Yeme süreci, enerji veren yiyecek ve sıvıları tüketme fırsatının olduğu şafak vaktinden gün doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Oruç, kaslarınızı korurken kilo vermenize de yardımcı olur.
Ancak vücut enerji için protein kullanmaya başladığında ileri açlık moduna girer ve kasları kullanmaya başlar ki bu durum en çok günlerce, haftalarca süren oruç dönemlerinde görülür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.