DOLAR
32,4724
EURO
34,8410
ALTIN
2.423,72
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR ?

31.10.2023
191
A+
A-

BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR ?

Bulaşıcı hastalıklar, mikroorganizmaların (virüsler, bakteriler, mantarlar, parazitler) veya diğer patojenlerin insanlar arasında veya hayvanlar arasında geçiş yaparak hastalığın yayılmasına neden olduğu hastalıklardır. Bu hastalıklar kişiden kişiye, vektörler aracılığıyla (örneğin, sivrisinekler), hava yoluyla, temas yoluyla veya kontamine yiyecek ve su yoluyla yayılabilirler. Bulaşıcı hastalıklar dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu oluşturur ve halk sağlığını tehdit edebilir. İşte bulaşıcı hastalıkların bazı örnekleri:

1. COVID-19 (Yeni Koronavirüs):

2019 yılında başlayan COVID-19 salgını, dünya genelinde hızla yayılan ve solunum yolu ile bulaşan bir virüs, SARS-CoV-2 nedeniyle ortaya çıkmıştır.

2. İnfluenza (Grip):

İnfluenza virüsleri, solunum yoluyla kolayca bulaşan grip hastalığına neden olur. Her yıl grip aşıları sunulur.

BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR ?
3. HIV/AIDS:

İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü (HIV), cinsel ilişki, kan nakli veya anneden bebeğe bulaşabilir ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak AIDS hastalığına neden olabilir.

4. Sıtma:

Sıtma, sivrisinekler tarafından bulaştırılan Plasmodium parazitlerinin neden olduğu bir hastalıktır. Özellikle tropikal bölgelerde yaygındır.

5. Tüberküloz (TB):

Mycobacterium tuberculosis bakterisi nedeniyle ortaya çıkan tüberküloz, özellikle akciğerleri etkileyen bir hastalıktır ve solunum yoluyla bulaşabilir.

6. Kolera:

Vibrio cholerae bakterisi, kirli su veya kontamine gıda tüketimi ile bulaşan kolera hastalığına neden olur.

7. Hepatit:

Hepatit virüsleri (örneğin, Hepatit A, B ve C), karaciğer enfeksiyonlarına yol açan hastalıklara neden olurlar ve farklı yollarla bulaşabilirler.

8. Verem (Lepra):

Mycobacterium leprae bakterisi nedeniyle ortaya çıkan verem, deri, sinir sistemi ve solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır.

BULAŞICI HASTALIKLAR NELERDİR ?

9. SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu):

2002-2003 yıllarında ortaya çıkan SARS-CoV virüsü nedeniyle yayılan ve ciddi solunum problemlerine yol açan bulaşıcı bir hastalıktı.

10. Ebola:

Ebola virüsü, insanlara vahşi hayvan teması veya enfekte kişilerden bulaşabilir ve şiddetli bir viral hastalığa neden olur.

Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrol altına alınması için aşılar, hijyen uygulamaları, izolasyon, karantina, sağlık eğitimi ve etkili sağlık politikaları gibi bir dizi önleme ve tedavi yöntemi kullanılır. Halk sağlığı yetkilileri ve sağlık kuruluşları, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını sınırlamak ve toplumu korumak için çeşitli stratejiler geliştirirler.

Bu sebeplerden dolayı vücudunuzda  farklı bir durum hissettiğiniz zaman yada belirti gördüğünüz zaman en kısa süre içerisinde herhangi bir sağlık kurumuna başvurmanızı tavsiye ederiz. Sağlık ve esenlik dlu günler geçirmeniz dileklerimiz ile …

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.