DOLAR
32,3767
EURO
34,9830
ALTIN
2.326,16
BIST
9.075,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Temel İlk Yardım Uygulaması

06.02.2024
956
A+
A-

Temel İlk Yardım Uygulaması

İlk Yardım Nedir?

Kaza veya hayati tehlike durumunda, tıbbi malzeme aranmadan, kaza mahallinde bulunan araç ve gereçler kullanılarak gerçekleştirilen, hayat kurtaran ve duruma yardımcı olunan ilaçsız bir uygulamadır.  Tıbbi yardım sağlık yetkilileri tarafından sağlanır.

Temel İlk Yardım uygulaması
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0
İlk müdahale edenler kimler?

Sağlık ekibi gelip teslim alana kadar, mevcut araç ve gereçler kullanılarak, tıbbi malzeme aranmaksızın, hastaya/yaralıya ilk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda ilaç verilmemelidir. Uygulamayı kimin yapacağını belirli eğitim sonunda alınan sertifikası olan işi bilen birinin yapması önemlidir.

İlk yardımın temel amacı nedir? Kritik işlevlerin sürdürülmesini sağlamak için,
Hastanın/yaralıların kötüleşmesini önlemek için,
İyileşmeyi hızlandırmak, ilk yardımın birincil amacıdır.

 

Temel İlk Yardım Uygulaması

Olası çevreden geleceklerden koruma:
Suç mahallindeki potansiyel tehlikeleri belirleyerek güvenli bir ortam yaratın.Kazaya karışan araçlar mümkünse güvenli bir yere götürülmelidir.Suç mahalli açıkça işaretlenmelidir.
Meraklı kişiler olay mahallinden uzaklaştırılmalıdır. Kazaya karışan aracın kontağı kapatılmalıdır. Sigara İçilmez/Sigara İçilmez. Gaz varlığında zehirlenmeyi önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır. Gaz tüpünün vanası kapatılmalı ve ortam havalandırılmalıdır. Kıvılcım çıkaran aydınlatma veya arama araçlarının kullanımına izin verilmemelidir. Hasta/yaralıyı hareket ettirmeyin.
Hasta/yaralı vital bulguları değerlendirilmelidir. Hepatit B, Hepatit C ve HIV/AIDS gibi hastalıklardan korunmak için kanama sırasında eldiven giyilmelidir.

Temel İlk Yardım

UYARI :
Yardım kuruluşlarına haber vermenin en hızlı yoludur (112)

112‘yi aradığınızda, tam olarak yerinizi ve adresinizi, sizi kimin aradığını, ne olduğunu, kaç kişinin hasta veya yaralı olduğunu, durumlarını ve ne tür bir yardım aldığınızı açıklamanız gerekir.
Yaralıların olay mahallinde müdahalesi; hızlı, ancak sakin ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Hastanın durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım sağlanmalıdır. İlk yardım bilinmediği sürece hasta/yaralı bir kişiye dokunmayın veya hareket ettirmeyin.

 

Prosedür Sırasında İlk Müdahale Edicilerin Yapması Gerekenler

  • Hasta/yaralı durumunu değerlendirin
  • Hasta/yaralı korku ve endişelerinin giderilmesi,
  • İşlem sırasında hastaya/yaralıya destek olan kişilerden oluşan bir organizasyon,
  • Hastanın/yaralının durumunun kötüleşmemesi için gerekli tedbirleri almak;
  • Kanama, kırık, çıkık, burkulma vs. yerinde müdahale edilir. Yaraları hastaya/yaralıya göstermeyin
  • Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale etmek,
  • Hasta/yaralının en uygun yöntemle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlayın (112).
  • Ancak tehlike olmadıkça hastayı veya yaralıyı hareket ettirmeyin.

 İLK YARDIM HAYAT KURTARIR

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.