Karaciğerinizi Korumak İçin Birkaç İpucu almaya ne dersiniz ? Yağlı karaciğerimi korumak için ne yapmalıyım? Sağlıklı bir diyet yemek, karaciğerinizi korumanın en önemli adımlarından biridir. Karaciğerinizi korumak için bu önerileri okuyun.
Yağlı karaciğere dikkat!
Organlarımızın kendi görevleri vardır ve bizim için çalışırlar ama onları korumamız gerekir. Karaciğer gibi bazı organlar daha fazla korumaya ihtiyaç duyar. karaciğer yüzünden. Vitaminleri, şekerleri ve demiri depolar ve kandaki amonyak, ilaçlar ve diğer toksinler gibi kirleticileri metabolize eder. Bu nedenle, karaciğerinize dikkat etmeniz önemlidir. Aksi takdirde karaciğer iltihabı anlamına gelen “hepatit” adı verilen bir hastalık gelişir. Kronik inflamasyon, kalıcı hasar veya ‘siroz’ ile sonuçlanır. Daha da kötüsü, hasarlı karaciğer dokusu kanser gelişme riskini artırır. Aslında karaciğerinizi yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli takiplerle korumak hiç de zor değil!İşte sağlıklı bir karaciğer için almamız gereken bazı önlemler…
Karaciğer yağlanmasının tek nedeni alkol değildir. İster tek başına ister inflamasyonla birlikte olsun en yaygın neden günümüzün en önemli sağlık sorunudur. obezite! Toplumda herhangi bir nedenle ultrason yapılan 4-5 hastadan 1’inde karaciğer yağlanması görülür. %10 kilo vermenin riski azalttığı söyleniyor. Karaciğer yağlanmasını önlemek için; alkol tüketimini sınırlamak, sigarayı bırakmak, kilo vermek, egzersiz yapmak, kan şekerini kontrol altına almak çok önemlidir.
Alkol karaciğer için en zararlı faktörlerden biridir. 10 yıldan uzun süredir erkeklerde günde 80 ml’den, kadınlarda ise 20 ml’den fazla alkol tüketimi siroz riskini artırıyor. Bu nedenle alkolden kaçınmak veya az miktarda alkol tüketmek çok önemlidir.
Akdeniz diyeti yağlı karaciğeri önler. Bu nedenle Akdeniz diyeti uygulayın ve hayvansal yağlar, işlenmiş et ürünleri, sakatat, aşırı karbonhidrat ve şeker tüketiminden kaçının.Her gün taze meyve ve sebze yemek ve trans yağlardan uzak durmak çok önemlidir. Enginar ve enginar yemek de faydalıdır. Tüm sarı ve yeşil sebzeler, karaciğerden toksik maddelerin atılmasına yardımcı oldukları için mevsiminde daha sık tüketilmelidir. Omega 3’ler ve antioksidanlar da yağlamayı azaltır. Antioksidanlar zararlı toksinlere karşı korur, toksinlerin vücuttan atılma sürecini hızlandırır ve karaciğerin normal işlevini yerine getirmesine yardımcı olur.Antioksidanların en iyi doğal besin kaynakları meyve ve sebzelerdir.
Araştırmalar sonucunda; diyet ve egzersiz birlikte karaciğer yağlanmasını daha etkili bir şekilde azaltabilir. Ancak hızlı kilo kaybı da karaciğeri yağlandırabilir. Haftada ortalama 500-900 gram alım idealdir. Bu yüzden egzersizinizi dengeli bir şekilde yapın ve zamana yayarak yapın. Örneğin, haftada 5-6 gün, her seferinde 30-45 dakika orta yoğunlukta kardiyo yapabilirsiniz.
hepatit
Türkiye’de kronik hepatit ve siroza en sık hepatit B ve C virüsleri neden olur. Bulaşma en yaygın olarak kan yoluyla olur, ancak cinsel yolla veya bir anneden bebeğine de bulaşabilir. Hepatit B aşısı koruma sağlar. Ancak şu ana kadar hepatit C’ye karşı bir aşı yoktur. Kan ve kan ürünlerinin yakından izlenmesi, diş fırçası, jilet gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması, manikür, pedikür, dövme ve piercinglerin sterilize edilmesi, enfeksiyon riski yüksek kişilerin aşılanması tavsiye ediliyor.
Yağlı karaciğer, karaciğer hücrelerinde lipid damlacıklarının birikmesinden kaynaklanır. Zamanla yağ miktarına bağlı olarak karaciğerde yapısal ve fonksiyonel hasar oluşur. Karaciğerin yağ ile iltihaplanması da steatohepatit olarak bilinir. Yıllarca steatohepatit siroza yol açabilir. Özellikle son araştırmalarda. Mekanizması tam olarak anlaşılamamış olsa da günde 1-2 fincan kahve içmenin karaciğer yağlanması ve karaciğer kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir.
Doktorunuz tarafından tavsiye edilmeyen ilaçları veya bitkisel ilaçları kullanmaktan kaçının. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları, kortizonlu ilaçları ve antibiyotikleri doktorunuzun tavsiye ettiği doz ve sürelerde almanız çok önemlidir. .