DOLAR
32,3812
EURO
35,0207
ALTIN
2.325,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Yapay zeka nedir?

26.02.2024
1.479
A+
A-

Yapay zeka nedir?

Yapay zeka terimi, İngilizce’deki “yapay zeka” tanımının dilimize çevrilmiş hali olarak kullanılmakta ve teknoloji dünyasında “AI” kısaltması ile anılmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, “insan beyninin ve düşünce sisteminin bir kopyası” olarak tanımlanabilir. Tanımı biraz kolaylaştırmak için “bilgisayar programını insan gibi düşündürmek” ifadesini kullanabiliriz.

 

Yapay zeka teknolojisi son yıllarda popüler hale gelse de aslında bilgi işlem teknolojisi kadar eskidir. İngiliz bilim adamı Alan Matheson Turing’i “Makineler düşünebilir mi?” diye tanıttı ve takvim 1943’ü gösterdi. Bu soru günümüzde geliştirilen yapay zeka tekniklerinin temelini oluşturmaktadır. 1950-1951 yılları arasında Turing tarafından bilgisayarlar için geliştirilen satranç yazılımı, yapay zekanın bilinen ilk uygulamasıdır. Kısacası yapay zeka sanılanın aksine yeni bir teknoloji değil.

Yapay zekayı incelerken sıklıkla “makine öğrenimi” ve “derin öğrenme” gibi tanımlarla karşılaşırız. İsimlerinden yola çıkarak bu tanımları yapay zeka ile ilişkilendirmek mümkün olsa da konuya yabancı olanlar bu tanımları farklı teknolojiler sanabilir. Aslında yapay zeka asıl teknolojinin adıdır. İngilizce’de ‘makine öğrenimi’ olarak tanımlanan makine öğrenimi, yapay zekayı oluşturan unsurlardan biridir. Yine İngilizce’de “derin öğrenme” olarak adlandırılan teknoloji, dilimize “derin öğrenme” olarak çevrilebilir ve makine öğreniminin unsurlarından biridir. Coğrafi bir örnekle pekiştirmek gerekirse; yapay zeka dünyayı, makine öğrenimi dünyayı oluşturan ülkelerden birini ve derin öğrenme ülkeyi oluşturan şehirleri temsil ediyor. Derin öğrenme için “derin makine öğrenimi” tanımı da kullanılmaktadır.

Yapay zeka nedir?
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Yapay zeka gelecekte hayatımızı nasıl etkileyecek?

Yapay zekanın 1950’lerden beri hayatımızın bir parçası olduğunu daha önce vurgulamıştık. Bu yazının yayınlanmasından on yıl sonra yapay zeka, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda ve eğlencede devrim yarattığı devrimle sizi şaşırtacak.

Teknoloji, tıp sektöründe çeşitli hastalıkları tespit etmek, ulaşım sektöründe sürücüsüz araçları yönetmek ve eğitim sektöründe öğretmensiz sınıflar oluşturmak için zaten test edildi. Yakın gelecekte hayatımızın her alanında karşımıza çıkacak. Bildiğiniz gibi yapay zeka, siber güvenlik alanında zaten aktif ve başarılı bir şekilde kullanılıyor. İlerleyen yıllarda artık her alanda yapay zeka söz edilir durumda olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Şmdilerde bile okullarda yapay zeka ile ilgili projeler görmekteyiz. Yapay zeka hayatımızın bir parçası olacak …

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar