DOLAR
32,4798
EURO
34,9465
ALTIN
2.435,91
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Sütün Sporcu Beslenmesinde ki  Yeri

08.12.2023
835
A+
A-

Sütün Sporcu Beslenmesinde ki  Yeri

Sporcu beslenmesinde süt ve süt ürünleri tüketimi önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında alınabilir.

Sporcular İçin Sütün Faydaları

Süt ve yarı katı süt ürünleri (yoğurt, tatlılar vb.) ayrıca egzersiz sonrası dehidrasyona karşı vücudun yeniden su kazanmasına (kaybedilen suyun yerine konmasına) yardımcı olarak vücuda su ve elektrolitler (sodyum ve potasyum) sağlar. Sütün sodyum konsantrasyonu spor içeceklerininkine benzer ve sıvının raf ömrü diğer besinlerle telafi edilir. Egzersiz sırasında tüketilen süt ile spor içecekleri arasındaki içerik ve tat değişiklikleri karşılaştırıldığında, egzersiz sonrası gönüllü tüketim arzu edilebilir. Sütlü içecekler, sütlü olan tatlılar ve sıvı besinler enerji alımına önemli katkı sağlar. Süt içeren gıdalar ve sıvılar, sağlık için gerekli olan temel besinlerin çoğunu içerir. Süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca A vitamini, B12 vitamini, çinko ve magnezyum dahil olmak üzere 9 makro besin içerir. Bir karbonhidrat kaynağı olarak süt ürünlerinin faydaları şunları içerir:

Sütün Sporcu Beslenmesinde ki  Yeri

İçimi kolaydır ve anoreksiyaya yardımcı olur.

✅Doğru süt ürünlerini seçerek veya yağ ve şeker içeriğini ayarlayarak, enerji miktarı sporcunun ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.
✅Mikrobesinler sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olabilir.
✅Karbonhidrat bazlı sıvılara (spor içecekleri gibi) asit içermeyen bir alternatif sunarak diş minesi üzerindeki zararlı etkileri en aza indirir.
✅Hidrasyon ve onarım gibi diğer iyileştirme ihtiyaçlarına katkıda bulunur.

Sporcular ne zaman süt içer?

Eğitimden önce:

Egzersiz öncesi süt ve süt ürünleri (süt, aromalı sütler, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı takviyeleri) tüketmek karbonhidrat sağlar, enerji ve su ihtiyacını karşılar. Genellikle lif oranı düşük olan süt ürünleri iyi bir antrenman öncesidir. Talep üzerine az yağlı bir versiyon da mevcuttur. Glisemik indeksinizle ilgili problemleriniz varsa laktoz içermeyen süt ve süt ürünlerini de tüketebilirsiniz. Düşük glisemik indeksli süt ürünleri, özellikle egzersiz sırasında karbonhidrat alımı sınırlı olan ve hipoglisemi yaşayan sporcular için faydalıdır.

Eğitim sırasında:

Karbonhidratlar ve sıvı alımı, özellikle 30 ila 90 dakikadan uzun egzersizler için yorgunluğu yavaşlatır ve egzersiz performansını artırır. Karbonhidrat alımı kan şekeri seviyelerini stabilize eder, enerji sağlar, kas glikojenini korur ve merkezi sinir sistemi işlevini geliştirir. Sporcular özellikle sıcak ortamlarda sıvı kaybını en aza indirmeli ve bu sıvı kaybı vücut ağırlığının %2’sinden az olmalıdır. Egzersiz sırasında bireysel bir hidrasyon ve karbonhidrat alım planı planlanmalı ve deneyimlenmelidir. Aromalı süt bir sıvı, sodyum ve karbonhidrat kaynağıdır. Sporcular direnç ve beceri sporlarında (okçuluk gibi) süt bazlı ürünlerden faydalanabilirler.

Sütün Sporcu Beslenmesinde ki  Yeri

Antremandan sonra:

Süt ve süt ürünlerini tüketebilecek egzersiz sonrası öğüne dikkat edilmelidir. İşte nedeni :

✅hidrasyon (dehidrasyondan sonra vücut normal su içeriğini geri kazanır)
✅Kas ve karaciğerdeki glikojen depolarından enerjinin geri alınması
✅Kas dokusu onarımını ve adaptif süreçleri kolaylaştırır
✅Bir sporcunun antrenman sonrası bu hedeflere ulaşmak için ne kadar kararlı olduğu son derece önemlidir. Sporcu, 8 saatten daha kısa aralıklarla antrenmanlar arasındaysa, beslenmeyi iyileştirmek için agresif bir yaklaşım gerekir. Uzun süreli egzersiz sürecinde sporcular, gerçek diyetlerine, iştahlarına ve diğer egzersiz beslenme hedeflerine göre kendi beslenme toparlanma stratejilerini oluşturmalıdır. Antrenman sonrası tüm beslenme amaçları için, antrenmandan sonra süt tüketilmesi önerilir.

✅Süt ürünleri, iyi hijyen ve sıcaklık kontrolünün sağlanması ve glisemik indeks toleransının dikkate alınması koşuluyla, günlük uzun veya çok sayıda fiziksel aktivite için iyi bir ikame olabilir. Lezzet ve bileşenlerdeki farklılıklar ve sodyumun varlığı da gönüllü süt tüketimini artırmaya yardımcı olabilir. Antrenman sonrası beslenme, bir sporcunun iştahı ve yiyecek ve sıvılara zayıf erişim gibi faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle egzersiz sonrasında da bu besinlerden kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Süt ile ilgili sporcular için pratik bilgiler

Süt ürünleri çeşitleri (peynir, süt, yoğurt vb.) ve bunların çeşitleri olarak sıralanmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.