DOLAR
32,5246
EURO
34,9712
ALTIN
2.437,51
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Şizotipal BozukluK Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?

05.03.2024
989
A+
A-

Şizotipal Bozukluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?

Şizotipal kişilik bozukluğu, psikososyal ve kişilerarası alanları etkileyen ciddi davranış bozukluklarına yol açar. Şizotipal kişilik bozukluğu olan kişiler, kendilerini farklı hissettikleri ve ait olmadıkları için başkalarıyla etkileşime girmekten kaçınırlar. Şizofrenik Kişilik Bozukluğu, Şizoid Kişilik Bozukluğu ile karıştırılmamalıdır.

Şizotipal BozukluK Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?
Yetişkinlikte başlayan ve yakın ilişkilerde ve yakınlıktaki ani rahatsızlık dahil çeşitli durumlarda ortaya çıkan bilişsel ve algısal çarpıtmalar ve anormal davranışlar ile sosyal ve kişilerarası eksiklikleri gösteren bir görüntüdür. ✅alınması düşünülüyor.
✅Geleneksel olmayan inançlar veya büyülü düşünceler
✅Batıl inanç, geleceği görme gücüne inanç. ergenler ve çocuklar için imkansız olan fanteziler ve entelektüel uğraşlar)
✅Bedensel illüzyonlar dahil olmak üzere anormal algısal deneyimler. garip görünecek kadar anormal düşünmek veya konuşmak
✅şüphecilik veya şüphecilik
✅Uygunsuz veya Sınırlı Etki
✅garip bir şekilde alışılmadık, olağandışı veya olağandışı davranış veya görünüm
✅Birinci derece akrabalar dışında yakın arkadaş veya sırdaşların olmaması
✅Yakınlık tarafından hafifletilmeyen aşırı sosyal kaygı, olumsuz öz değerlendirmeden ziyade şüpheci korku ile ilişkilidir.

Bölünmüş Kişilik Bozukluğuna Ne Sebep Olur?

Şizofrenik kişilik bozukluğuna biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu neden olabilir. Erken çocukluk travması veya ihmali ve anne duyarsızlığı veya uygunsuz davranış riski artırabilir.

Bölünmüş kişilik bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Şizofrenik kişilik bozukluğunda psikoterapötik destek çok önemlidir. Buradaki amaç: Öncelik, hastanın yavaş yavaş dış dünyayla yeniden temas kurmasını sağlamak ve kişilerarası iletişimi geliştirmektir. Terapi aynı zamanda düşüncelerinizle gerçek dünya arasında ayrım yapmanıza ve inançlarınıza meydan okumanıza yardımcı olmayı amaçlar. Bu nedenle, psikoterapi sırasında bu tür stres faktörlerini tanımak ve anlamak önemlidir. Psikoterapinin bir diğer amacı. Hastanın kendi duygularının daha fazla farkına varmasını sağlar, bireysel farkındalığı geliştirir ve duyusal aşırı yüklenmenin önlendiği koşullar yaratır. Gerekirse psikiyatrik danışmanlık ve ilaç tedavisi de sürece dahil edilebilir.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoid kişilik bozukluğu, erken yetişkinlik döneminde başlayan ve çeşitli durumlarda, sosyal ilişkilerden soyutlanmada ve kişilerarası ilişkilerde sınırlı duygusal ifadede kendini gösteren bir durumdur. Bununla birlikte;

✅Bir ailenin parçası olmak da dahil olmak üzere yakın ilişkiler istemiyor veya bunlardan hoşlanmıyor.
✅Çoğu zaman yalnız hareket etmeyi tercih eder
✅Fark edilse bile çok az aktiviteden hoşlanır
✅Birinci derece akrabalar dışında yakın arkadaşları veya sırdaşları yoktur.
✅Başkalarından gelen övgü veya eleştirileri görmezden gelmek
✅Duygusal olarak soğuk, bağımsız veya monoton. Şizoid Kişilik Bozukluğunun olası nedenleri nelerdir?
✅Kişilik bozuklukları gibi, biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ebeveynlerin duygusal ihmali, istismarı veya çocukluk koşulları bozukluğun gelişimini tetikleyebilir.

Şizotipal BozukluK Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?Şizoid kişilik bozukluğunun özellikleri nelerdir?

Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler yakınlık istemezler ama buna kayıtsızdırlar. Şizoid kişilik bozukluğu, yakın sosyal teması neredeyse imkansız hale getirir. Bu insanlar yalnız olmayı tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar. Dolayısıyla bu kişilerin yakın arkadaşları yoktur. Bu kişilik bozukluğunda hastalar genellikle duygusal olarak soğuk görünürler. İnsan etkileşimi içermeyen faaliyetleri tercih ederler. Şizoid kişilik bozukluğunun tedavisi nedir?
Psikoterapi, müşterilerin davranışlarını kademeli olarak değiştirmelerine yardımcı olabilir, böylece başkalarıyla yeniden bağlantı kurmaya başlayabilir ve tatmin olmuş hissedebilirler. Terapide genellikle çok basit tedavi hedefleri seçilir. Mevcut sorunları ve stres faktörlerini değiştirmek genellikle ön plandadır. Psikoterapinin yanı sıra hastanın fonksiyon yeteneğine göre ilaç tedavisi de tercih edilebilir.

Şizoaffektif bozukluğun belirtileri nelerdir?

Şizoaffektif bozukluk, depresyon, şizofreni ve mani semptomlarının aynı anda veya dönüşümlü olarak ortaya çıktığı bir durumdur. Bunlar şizoaffektif bozukluk, şizofreni ve duygusal psikozu içerir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.