Performans Kaygısı Nedir? Çalışamayacağını mı düşünüyorsun? Bu duyguya özellikle çok yetenekli insanlarda sahne korkusu denir. Diğer bir adı Performans anksiyetesi ‘dir.Çevremizde sıklıkla gördüğümüz mükemmel insan kaynağının “ya başaramazsam” korkusuyla en sevdiği işten uzaklaşmasına “performans kaygısı” denir. Oyuncuların sahne performansını, öğrencilerin sınavlarını, profesyonel olmayan kadınlar ve çevreleri arasındaki ilişkileri ve erkek cinselliğini etkileyen performans kaygısı, mükemmeliyetçiler arasında daha yaygındır.
Kimse hayatta başarısız olmak istemez. Ancak başarı her zaman sıkı çalışma ve irade ile elde edilmez. Kişinin kişilik yapısı, dünya görüşü, hayata bakış açısı, yetiştirilme tarzı, yaşam koşulları başarıyı etkileyen faktörlerdir. Aşama kaybı; aşağıdaki gibi performans gerektiren durumlarda ortaya çıkan bir can sıkıntısı duygusu olarak tanımlanır: Sınavlar, Yetkililerle Toplantılar veya Önemli Olaylar. Öyle bir halde kafam korkuyla mücadele ve şüphelerle dolu, “Başarabilir miyim, başarabilir miyim?”
Çevresel baskı ise performans kaygısının kardeşidir veya sıklıkla birlikte görülmektedir. Sosyal kaygı olmadan sadece performans kaygısı sadece aktivite sırasında ortaya çıkar. Kendi başınıza üstesinden gelemiyorsanız, iş ve sosyal hayatınızı etkiliyorsa profesyonel yardım almalısınız.
Sahne korkusu olan kişilerde özeleştiri yaygındır. Her zaman en iyiyi, en güzeli arıyorsunuz. Hayatı siyah beyaz görüyorsun. Bu nedenle mükemmeliyetçiler daha yaygındır. Bu sorun kişinin hayatını bozup süreklilik oluşturduğunda hastalık olarak kabul edilir. Yapmak üzere olduğunuz iş konusunda hevesli olsanız bile zorlukların üstesinden geldiğinizi ve işinizin kalitesinden memnun olduğunuzu söylemek hastalık değildir.
Hastalığın sıklığı hakkında net bir bilgi yoktur. Performans kaygısının en iyi tedavisi ise onu sık sık yaşamaktır. Bu sorunu önlemek işe yaramıyor. Aksine, sorunu daha da kötüleştirir. Bu nedenle sorun ele alınmalıdır. Yani canlı olmadıkça analiz edilemez. Kişinin yaşadığı acıyı azaltmak için bir takım davranışsal stratejiler denenebilir.
Örneğin, büyük bir grubun önünde sunum yapıyorsanız, kimsenin gözünün içine bakmadan konuşmak için bir kişi seçin. Kalp çarpıntısı gibi can sıkıntısının fiziksel semptomlarını önlemek, zihinsel semptomları ve uyanıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Sahne korkusu olan bir kişinin fiziksel belirtileri varsa doktor tarafından önerilen bir ilaç kullanılabilir. İlaç tedavisi, durumdan sürekli olarak ciddi şekilde etkilenen kişiler için faydalı olabilir.
neden ne oldu ki 🙂