DOLAR
32,5900
EURO
34,7889
ALTIN
2.408,69
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Meltem nedir,ne zaman görülür,meltem çeşitleri?

19.08.2023
1.279
A+
A-

Meltem nedir,ne zaman görülür,meltem çeşitleri?

Meltem nedir, ne zaman görülür, meltem çeşitleri? Meltem hangi bölgelerde oluşur ? Meltem rüzgarları faydası ve zararı varmıdır ?

Meltem nedir?

Gündüzleri denizden karaya, geceleri ise kıyı kesimlerde karadan denize esen hafif rüzgarlar. Bu, kara ve deniz arasındaki günlük sıcaklık farkından kaynaklanır. Sıcaklık farkı, basınç farkına ve rüzgara neden olur. Üfleme süreleri kısa ve etki alanı dardır. Tehlikeli olabilecek ve fırtınaya dönüşebilecek bir rüzgar değil, adı doğru. Termal etkiler sonucu ve gün içinde 180 derece yön değiştirdiklerinde ortaya çıkarlar.

Meltem nedir,ne zaman görülür,meltem çeşitleri?
google.com, pub-6086624941510237, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Meltemi ne zaman görebilirsiniz?

Türkiye kıyılarımız kuvvetli baskı merkezlerinin etkisi altında olmasına rağmen o rüzgarlar oluşamıyor. Örneğin, hava raporlarına göre Ege Denizi’nde -6 kuzeyli rüzgar esiyorsa, rüzgarın denizden gelmesi olasıdır ve olası değildir. Böyle bir günde deniz ya da kara rüzgarını beklemeye gerek kalmazdı. Rüzgarları hissetmek için havanın sakin olması gerekir. Etki altında büyük yüksek basınç merkezleri olduğunda ve hava sakin olduğunda, şiddetli rüzgarları görmemiz daha olasıdır.

Deniz Meltemi

Gündüzleri denizden karaya doğru esen rüzgardır. Kökeni, sıcaklık farkının basınç üzerindeki etkisidir. Kara, denizden daha hızlı ısınır ve soğur. Gündüzleri güneşin ısıtma etkisi karanlık ortamlarda daha etkilidir. Topraklar daha hızlı ısınıyor ve ısındıkça sıcak hava yükselmeye başlıyor. Bu artış sonucunda yer üstündeki hava basıncı azalır ve bölgesel bir alçak basınç alanı oluşur. Denizler kara kadar kolay ısınmaz, bu nedenle üzerlerindeki hava nispeten yüksek kalır. Bu durum sonucunda yüksek basınçlı hava alçak basınç yönünde akmaya başlar. Yani denizden karaya hafif bir rüzgar gelir. Bu rüzgarın en kuvvetli olduğu saat 12:00 ile 15:00 arasıdır. Bu rüzgara deniz meltemi denir. Gün batımından bir süre sonra eserse etkisini kaybeder. cDenizi’ndeki yerel halk ve balıkçılar, deniz meltemi için “imbat” derler.

Meltem nedir,ne zaman görülür,meltem çeşitleri?

Kara Meltemi

Deniz melteminin zıt hareketine kara meltemi denir. Güneş battığında ve güneş ısıtma etkisi durduğunda, dünya daha hızlı soğumaya başlar. Sonuç olarak, Dünya’daki hava daha yoğun kalır, yani yüksek basınç altında kalır. Deniz üzerindeki nispeten sıcak hava ısınmaya başlar ve deniz üzerindeki havanın bir alçak basınç cephesi haline gelmesine neden olur. Yüksek basınçlı karadan alçak basınçlı denize doğru esen rüzgara kara rüzgarı denir. Geceleri etkisini gösterir.

Vadi Meltemi

Nem ve yükseklik farkından kaynaklanır. Hava, atmosferin alt kısımlarında daha yoğun, üst kısımlarında ise daha az yoğundur. Hava daha ince olduğu için, yüksek dağlık bölgeler gündüz saatlerinde daha hızlı ısınır. Bu nedenle aşağı vadiler daha soğuk kalır. Dağlarda ısınan hava yükseldikçe o bölgelerde alçak basınç, vadilerde hava daha yoğun kaldığı için o bölgelerde yüksek basınç oluşur. Bu nedenle rüzgar vadilerden dağlara doğru eser. Bu rüzgara kuyruk rüzgarı denir.

Dağ Meltemi

Gece bu hareketin tam tersidir. Dağlık bölgeler daha hızlı ortaya çıkar ve bu nedenle bölgesel bir yüksek basınç cephesi görevi görür. Vadilerde daha az ısı kaybı yaşadıklarından, yükselen hava daha düşük basınçla sonuçlanır. Ön taraf gibidirler. Bu nedenle rüzgar geceleri ters istikamette döner ve dağlardan vadilere doğru eser. Bu rüzgara dağ rüzgarı denir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.