DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif
https://neolduki.com/wp-content/uploads/2024/04/reklam.gif

Mantarın sağlığa faydaları nelerdir?

Mantarın sağlığa faydaları nelerdir?

Mantarın sağlığa faydaları nelerdir? Mantarlar bağışıklık sistemini güçlendirir, hücresel yaşlanmayı önler, kolesterol seviyelerini düşürür, metabolizmayı ve bağırsak sağlığını destekler. Bütün bunlar, mantarların mineraller, lifler ve vitaminler ile antioksidan özelliklere sahip maddeler açısından zengin olmasından kaynaklanmaktadır.

Mantarın sağlığa faydaları nelerdir?

Mantarlar düşük kalorili ve az yağlıdır, bu nedenle diyet yapan kişiler için önerilir. Ek olarak, yüksek beta-glukan içeriği tokluğu artırır ve her şeyden önce kan kolesterol düzeylerini (iyi ve kötü) kontrol etmeye yardımcı olur. Mantarlarda bulunan kitin adı verilen karbonhidratın sindirimi zordur. Hal böyle olunca da sindirim sisteminden geçmesi uzun zaman alıyor. Kolayca sindirilebilen besinlerle hızlı bir şekilde tetiklenen açlık, mantar yendiğinde yavaş yavaş başlar.

Mantar; kan şekerini ve kan lipit düzeylerini düşüren, yara iyileşmesini destekleyen, güçlü antikanser ve bağışıklık hastalığı etkilerine sahip çeşitli bileşenler içerir. Mantarlar protein açısından zengindir. 100 gram mantar ortalama 3,3 gram protein içerir. Bu nedenle et tüketimini azaltmak isteyen vejeteryanlar ve veganlar için lezzetli ve değerli bir alternatiftir.Ayrıca hayvansal protein eksikliği yaşayan ürik asit düzeyi yüksek olanlar, gut ve romatizma hastaları için uygundur.

Mantar B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Mantarlardaki B vitaminleri, sinir sisteminin normal çalışmasına yardımcı olur ve cildi sağlıklı tutar. Mantarlar, hayvansal olmayan birkaç B12 vitamini kaynağından biridir. Riboflavin (B2) ve niasin (B3) vitaminleri metabolizma ve hücre fonksiyonu için önemlidir. Bu vitaminler karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji üretilmesinde önemli bir rol oynar. İçerdiği D vitamini kemik sağlığına katkı sağlar. Mantar; aynı zamanda zengin bir mineral kaynağıdır. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. Potasyum vücudun su ve elektrolit dengesi için önemli bir mineraldir. Bu mineral ayrıca kasların ve sinirlerin düzgün çalışması için gereklidir. Fosfor, magnezyum ile birlikte kemik ve diş oluşumunu destekler. Bu mineral enerji metabolizması ve kaslar için de önemlidir. Selenyum vücutta serbest radikallerin oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Selenyum ayrıca saç, tırnak ve dişler için de faydalıdır ve antioksidan özelliği vardır.

Mantar neye iyi gelir

Mantarlar, yüksek B vitamini içeriği nedeniyle sinir sistemi, protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Demir anemiyi önlemeye yardımcı olur. Kalsiyum içeriği ile kemikleri koruyarak başta osteoporoz olmak üzere iskelet sisteminin çeşitli hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Bol miktarda potasyum sayesinde dolaşım sistemini ve kalbi korur, tansiyonu, hafızayı ve bilişi düzenler Mantarlar ayrıca doğal insülin ve enzimler içerir. Vücudun yiyeceklerden gelen şekerleri ve nişastaları parçalamasına yardımcı olan, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekleyen ve aynı zamanda karşı etkili antioksidanlar içerir.

Mantarın sağlığa faydaları nelerdir?Mantar yerken nelere dikkat edilmeli?

Mantar alerji ve zehirlenme riski yüksek besinlerden biridir. Ek olarak, mantarlar sindirimi zor maddeler içerebilir, bu nedenle onları büyük miktarlarda tüketmekten kaçının.

Mantar türlerini bilmiyorsanız yabani mantarları yemek tehlikeli olabilir.

Mantar zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Mantar zehirlenmesinin belirtileri şunlardır:

  • mide bulantısı
  • ishal
  • karın ağrısı
  • ateş
  • terleme
  • ciltte kırmızı lekeler

 

Şiddetli vakalarda halüsinasyonlara, yüksek tansiyona, baş ağrılarına, ciddi karaciğer hasarına ve hatta ölüme neden olabilir. Kimler mantar yememeli ?
Karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişiler ve 3 yaşından küçük çocuklar mantar yememelidir. Mantarın aşırı tüketimi birçok hastalığa yol açabilir. Tüm besinlerde olduğu gibi mantarda önerilen oranlarda tüketilmelidir. Hamile ve emziren anneler de dikkatli tüketmelidir.

Hamilelikte Mantar Yenir mi?

Hamileler yedikleri her şeye çok dikkat etmelidir çünkü bazı yiyecekler bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Sağlığa pek çok faydası bulunan mantar da dikkat edilmesi gereken bir başka besindir. Mantarlar zehirlenme riski yüksek bir besindir, bu nedenle aşırı dozdan kaçınmak için hamilelik sırasında mantar alımı kontrol edilmelidir. Hamile kadınlar çiğ mantar yememelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.