Cilt kusurları için önerilen çözümler nelerdir ? Lekeler, kırışıklıklar ve yaşlanan cilt sorunlarından sonra en sık bildirilen cilt sorunudur.
Cildiniz yaza hazır mı? Güzellik hazırlıklarınıza yaz gelmeden başlayın. Genellikle kadınlarda görülen cilt lekelerini giderebilirler. Korunmasız güneşe maruz kalma cilt lekelerine neden olabilir. Ancak cildin yaşlanması, doğum kontrol hapı gibi ilaçlar, lazer peeling gibi yöntemlerin yanlış kullanımı ve ısı da cilde zarar verebilir ve leke oluşumuna neden olabilir. Ayrıca bu lekeler üzerine bilmeden kullanılan kremler ve ilaçlar da sivilcelere neden olabilir.Sizin de lekeleriniz varsa şimdi onlara bakma zamanı.Çünkü hava daha soğuk, henüz güneş kendini göstermeden sonuç alınca! Fakat varsa bu lekelerden kaçınmak için ne yapmalı ve kaçınmalısınız?
Lekelenme sigara içenlerde daha sık görülür. Bunun nedeni, kan dolaşımı yeterince oksijen taşıyamadığı için sigaranın deriden toksinlerin atılmasını azaltmasıdır. Bu da cilt yaşlanması ve pürüz oluşumu riskini artırır.
Bronzlaşma yataklarının tıpkı güneşe maruz kalmak gibi yeni cilt lekeleri oluşturabileceğini veya mevcut olanları artırabileceğini unutmayın. Kendinizi korumak için melanin adı verilen bir pigment üretilir. Bunun sonucunda cilt yaşlanması ve cilt lekeleri oluşabilmektedir.
UV ışınları koyu lekelerin bir numaralı nedenidir, bu nedenle yüzünüz ve elleriniz gibi koyu lekelerden endişe ettiğiniz bölgelere hem yaz hem de kış aylarında SPF 30-50 içeren bir güneş kremi kullandığınızdan emin olun. Güneş kremini dışarı çıkmadan en az 20 dakika önce uygulayın ve ortalama 3 saat sonra tekrar uygulayın. Arabaların ve pencerelerin güneş ışınlarını engellemediğini unutmayın. Bu nedenle, UV A’nın tamamı ve B’nin %35’i camdan geçecektir. Bulutlu günlerde %60 güneşe, %50 gölgeye maruz kalır. Bu yüzden bu ortamlarda güneş kremi kullanmayı unutmayın.
Leke şikayetiniz varsa seçeceğiniz güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili olmalıdır. Mümkünse glabridin, kojik asit, nikotinamid ve C vitamini gibi leke önleyici maddeler de içermelidir.
Pudra ve fondöten gibi ürünlerin kalitesine özellikle dikkat edin. Makyajınız için seçeceğiniz kremin A vitamini, meyve asitleri (AHA) ve güneşte koyu lekelere neden olan bitkisel özler içermediğinden emin olun. Işığa karşı hassasiyeti önlemek için güneşteyken parfüm, deodorant, alkol içeren kozmetikler ve bitkisel yağlar kullanmaktan kaçının. Fondöten sürmeden önce kusurlara mercan kapatıcı sürerseniz gözlerinizin önündeki kahverengi kusurları gizleyecektir.
E ve C vitaminleri antioksidan açısından zengin besinler arasındadır. C vitamini ciltte kollajen üretimini destekler ve UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarını onarmaya yardımcı olur. E vitamini de tirozinaz enzimini azaltarak lekelerle savaşır. A vitamini ayrıca ciltteki yaşlanma ve lekelerin düzeltilmesinde de etkilidir. , çilek, narenciye, ananas, ayçekirdeği ve badem sofrada.
Yeşil çay ve bitter çikolatanın antioksidan özellikleri cilt lekesi riskini azaltır. Bu antioksidanlar, cildi yaşlanmaya ve renk atmasına neden olan serbest radikallerden arındırır, ciltteki kan dolaşımını artırır ve cildi güneşin zararlı etkilerinden korur. Her hafta iki fincan yeşil çay ve bitter çikolata içmek cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
Koenzim Q10, yaşla birlikte azalan endojen bir enzimdir. Güçlü bir antioksidan olan Coenzyme Q10 Support düzenli olarak kullanılabilir. Cildinizde lekeler varsa, koenzim Q10 içeren bir krem seçmek mantıklıdır.
Kimyasal sıyırma:
Eksfoliyasyon, hidrokinon, kojik asit, arbutin, azelaik asit, glikolik asit ve retinol içeren kremlerle başlar. Zamanı uygunsa glikolik asit gibi ilaçlarla kimyasal peeling yapılabilir. Mevsim ne olursa olsun güneş ışığından kaçınmak ve Enzyme Peel uygulamak etkilidir. Cildi koyulaştıran melanin pigmentinin üretimini engelleyen bu peeling genellikle tek seansta yapılır. After kremin günlük kullanımı 2-4 hafta içerisinde %80-90 başarı şansı gibi çok yüksek değerlere ulaşır. Kriyoterapi:
Kriyoterapi lentigo yani güneş yanıkları ve lekeler için sayısı iyi ise hem yüz hem de ellerde kullanılabilir. Bu yöntem sıvı nitrojenin deri üzerine püskürtülerek dokuların dondurulması ve yok edilmesi esasına dayanmaktadır. Sağlıklı cilt 3 haftada aşağıdan görünür.
Bu yöntem cilt kusurlarını tedavi etmek için her zaman kullanılabilir. 2-4 hafta aralıklarla 3 kez kullanın. Ciltte bulunan büyüme faktörleri ile cildi yeniler ve leke oluşumuna neden olan hücrelerin aşırı hareketini baskılar. Başarılı kombinasyon terapisi şansını arttırır.
Cilt kusurlarını tedavi etmek için IPL lazerler, Q-anahtarlı lazerler ve fraksiyonel CO2 lazerler kullanılır. IPL, yoğun darbeli bir ışık sistemidir ve cilt kusurlarını gidermek için kullanılır. Q-anahtarlı lazer sistemleri, çok kısa darbeler üreterek renk hücrelerindeki pigmentleri yok etmede de etkilidir. Bir split lazer ciltte küçük boşluklar açar ve yeni kollajen üretimini uyarır. Tüm lazer sistemleri dermatologlar tarafından doğru kişiler üzerinde ve doğru yerlerde kullanılmaktadır. Genellikle 5-6 tedavi gerekir.